Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 28 decembrie 2012

2013, un an cu multe semne pe cer



Vă urăm un Nou An fericit!
LA MULŢI ANI! Bun venit 2013!


C/2012 S1, sau ISON, este o cometă care ar putea să alimenteze alte predicţii apocaliptice în 2013. Deocamdată, nu este vizibilă decât cu telescoape hiperputernice, dar anul viitor se va vedea cu ochiul liber. Astăzi se află nu departe de Jupiter şi îşi urmează drumul spre Terra. În noiembrie 2013 va ajunge spre Soare şi va pieri în apropierea astrului de foc, fiindcă e compusă în cea mai mare parte din gheaţă. 
Aşa arăta cometa Hale-Bopp deasupra Alaskăi în 1997. Cometa ISON va fi mai spectaculoasă şi ar putea să întreacă Luna în strălucire. Unii spun chiar  că vom avea 2 Luni pe cer anul viitor
Unii astronomi cred că va fi atât de strălucitoare, încât o vom vedea şi ziua. Locuitorii emisferei nordice ar putea să trebuiască să se echipeze cu ochelari speciali pentru a nu-şi pune ochii în pericol.
ISON a fost descoperită cu ajutorul telescopului de la observatrul Kislovodsk (din Rusia) de doi astronomi, Vitali Nevski (Belarus) şi Artyom Novichono (Rusia), în timp ce lucrau la un proiect de supraveghere a cometelor şi asteroizilor. Orbita cvasiparabolică a cometei i-a făcut pe experţi să tragă concluzia că a “scăpat” din norul Oort, un ansamblu de comete. Cometele sunt mici corpuri cereşti cu diametru de câţiva kilometri compuse din gheaţă, în proporţie de trei sferturi şi praf bogat în carbon. Din cauza orbitei lor lungi, aceste astre misterioase se găsesc în regiuni îndepărtate de Soare, dincolo de Neptun şi Pluto. Sunt foarte reci şi sub formă solidă. Când o cometă se apropie de Soare, se produce un fenomen impresionant. Vântul solar şi presiunea radiaţiei astrului gigantic îi dau o formă alungită şi o lungime prodigioasă de milioane de kilometri. Apare astfel ceea ce numim coada cometei, probabil cel mai impresionant fenomen astronomic vizibil cu ochiul liber. Experţii spun că astrul va putea fi văzut de pe teritoriul Rusiei. În jurul cozii se află un enorm înveliş invizibil de hidrogen care provine din reacţii chimice între fotoni şi molecule de apă. Cea mai mare parte a timpului există două cozi, una dreaptă şi alta curbată, formate din elemente diferite. În istorie, în Occident, se credea că apariţia unei comete este fastă sau nefastă în funcţie de regiunile de pe cer în care se iveau. În Antichitate se tindea să se creadă că simbolizau fericire, în timp ce oamenii din Evul Mediu se temeau de apariţia lor. La arabi, în America de Sud, la azteci şi incaşi, se credea că apariţia cometelor anunţă catastrofe. În afara fenomenului excepţional reprezentat de cometa ISON, o altă cometă, numită 2014 L4 (PanSTARRS) va apărea pe cer în emisfera nordică. 2013 va mai fi caracterizat prin cinci eclipse (trei lunare, două solare), asteroidul 2012 DA14 se va apropia de Terra în februarie, numeroase conjuncţii vor permite observarea boltei celeste şi vor fi ploi de meteoriţi. Înseamnă însă aceste semne de pe cer predicţii rele sau bune? Rămâne un mister!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...