Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch På svenska

luni, 28 ianuarie 2013

Din misterele istoriei: cine a inventat schiurile? Saas Fee, leagănul schiului alpinSe crede că schiurile sunt folosite de peste 6.000 de ani în ţările nordice. 
Schiori în staţiunea elveţiană Saas Fee
Acestea au fost progresiv îmbunătăţite, până ce expediţa lui Nansen din 1888 le-a făcut cunoscute. Este vorba de expediţia Fram organizată în oceanul arctic de către norvegianul Fridtjof Nansen, care împreună cu echipajul său a încercat să atingă polul Nord. Primele gravuri rupestre ne arată schiţe de schiuri datând din jurul anului 4000 î.Hr. În Norvegia, au fost descoperite relicve de schiuri datând din aceeaşi perioadă.
schiu datând din jurul anului 1000 î.Hr.
Se spune că schiul ar fi fost răspândit în ţările scandinave din secolul X, dar abia din
veacul al XVI-lea există izvoare clare despre locul pe care l-a ocupat schiul în lupta dusă de Gustav Vasa în eliberarea Suediei, în 1520. Se ştie de asemenea că lupte au fost duse de soldaţi finalndezi echipaţi cu schiuri în 1539. După 1750 au existat, se pare, unităţi de soldaţi-schiori în Suedia. Pe de altă parte, în secolele XVI şi XVII, numeroşi călători au început să descopere schiurile în timpul voiajelor în Scandinavia sau chiar Kamceatka (Charles de Lesseps). Staţiunea elveţiană Saas Fee este însă leagănul schiului alpin. Se spune că un călugăr, numit Imseng, care trebuia să ducă Sfânta Împărtăşanie unui muribund în plină iarnă, ar fi inventat schiurile. Acest lucru s-ar fi întâmplat în secolul XIX. El şi-ar fi agăţat de picioare bucăţi curbe dintr-un butoi pentru a coborî mai repede la vale. Călugărul Imseng, este socotit un pionier în istoria schiului. În Saas Fee, “perla Alpilor”, i s-a ridicat un monument. Situată în cantonul Valais, în valea Saas, staţiunea a fost inaccesibilă pe şosea până în anii 1950. Circulaţia automobilelor este şi astăzi autorizată doar pentru vehiculele electrice. Pentru celelalte, au fost amenajate parcări foarte mari înainte de intrarea în localitate. Valea Saas este înconjurată de circa zece vârfuri de peste 4.000 de metri, între care Dom ajunge la 4.545 m. Zona de schi este cea mai importantă din Elveţia, după Zermatt.
Cursa lui Vasa organizată în amintirea regelui suedez Gustav Vasa
Splendida staţiune Saas Fee, leagănul schiului alpin
Statuia lui Imseng

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

StatisticiDisplay Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Intraţi în comunitatea Minuni Mistere

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...