Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 28 martie 2016

Cine a creat ”Legendele toamnei” ?


Nu există om să nu îi fi plăcut filmul ”Legendele toamnei” din 1995 în care joacă Anthony Hopkins și Brad Pitt. Din păcate, aproape nimeni nu știe că frumusețea acestei povești se datorează celui care a creat-o, scriitorul Jim Harrison. Din păcate, scriem despre el abia acum, când s-a stins, la 78 de ani.
Scriitorul american s-a retras de mai mulți ani în mijlocul naturii și al marilor spațiile mari pe care le-a descris. El spunea că începea ziua cu ”niuă țigări și nouă cafele” și mărturisea, într-un interviu din 2009, că ”sănătatea sa nu era bună”. Harrison a fost răpus de o criză cardiacă, sâmbătă, 26 martie, la vârsta de 78 de ani.
Născut la 11 decembrie 1937, la Grayling, în Michigan, scriitorul a făcut studii în Litere la New York, Scrisul era ”coloana sa verticală”, reprezenta o mare parte din viața lui. A călătorit foarte mult în America, Europa și Africa. A fost un reprezentant al nature writing, curent literar care celebrează arta scrierii despre natură și marile spații, de care era îndrăgostit. A vrut să dea glas celor care nu aveau glas, în societate, în special amerindienilor. Una dintre operele sale cele mai faimose se numește ”Dalva” (1989). Primul său mare succes a fost romanul ”Legendele toamnei”, adaptat pentru cinema în 1994.
Datorită prieteniei sale cu actorul Jack Nicholson, scriitorul, care era numit ”Big Jim”, a semnat mai multe scenarii pentru Hollywood. A fost un mare susținător al lui Barack Obama, a cărui campanie prezidențială din 2012 a finanțat-o împreună cu alte surse. Îi plăceau franțuzoaicele, bucătăria și vinul francez, poetul Apollinaire. Fragilizat de probelemele de sănătate, trăia retras de ani de zile în cele mai sălbatice locuri din America, în Michigan, Montana și Arizona. Însoțit de soția sa, Linda King Harrison, începând din 1960, Harrison nu a încetat să profite de viață, să bea, să mănânce bine până la ultima suflare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...