Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 18 iulie 2019

Din secretele Terrei: Ajutor pentru concediu. Câteva informații prețioase pentru câteva destinații de vacanță


1.Letonia și Estonia sunt țări relativ tinere.
Nu au existat ca entități politice înainte de Primul Război Mondial. Abia după primul Război Mondial au devenit independente. Însă letonii și estonieni au luptat mereu cu vitejie pentru identitatea națională, fiindcă au trebuit să lupte cu mulți străini care le-au râvnit teritoriile, rușii, cavalerii teutoni, suedezii sau livonienii.
2. Lituania are o populație de peste 3 milioane de persoane, capitala la Vilnius. Moneda este euro. Trei mai cruci se ridică pe Dealul celor 3 mari cruci în memoria a 7 călugări uciși, dintre care trei crucificați. În 2004, s-a început un proces de îndepărtare de la putere a președintelui Rolandad Paksas, acuzat de legături cu un om de afaceri rus, suspectat de legături cu mafia. Lituania e faimoasă pentru atelierele sale de bijuterii, mai ales în prelucrarea chihlimbarului.
3. Estonia are o populație de 1,3 de milioane de persoane, capitala la Tallinn, unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Moneda este euro. Castelul de pe Dealul Toompea găzduiește parlamentul și guvernul. ”Revoluția cântată” din 1988 a fost un pas important spre redobândirea independenței pentru această țară. Un festival de muzică populară, la care au participat circa 200.000 de oameni, a dus la marea demonstrație pentru independență. În 1992, Estonia a fost prima din fostele republici sovietice care a abandonat rubla. Cel mai important scriitor estonian este Friederich Reihold Kreutzwald, fiind autorul poemului epic ”Fiul lui Kalev”.   
4. Letonia are o populație de peste 2 milioane de persoane, capitala la Riga, situată pe malul Mării Baltice. Este cel mai mare oraș din Țările Baltice. Moneda este euro. În apropiere de Mazirbe, în partea de nord a regiunii Kurzeme, sunt blocuri de granit de înălțimea unui om despre care se spune că au neobișnuite proprietăți energetice. În zona Kulga care ocupă primul loc în Europa ca lățime, de 110 metri, deși are înălțimea de doar 2 metri. La 20 inauarie 1990, forțele sovietice au deschis focul asupra mulțimilor de demonstrați.
5. Slovacia este o țară fără ieșire la mare cu o populație de 5,4 milioane de locuitori. Are capitala  la Bratislava. Moneda este euro.
6. Finlanda este o țară nordică, are 5,4 milioane locuitori și capitala la Helsinki. Moneda este euro.
7. Suedia este o țară situată în partea estică a Peninsulei Scandinave. Are peste 10 milioane de locuitori și capitala la Stockholm. Moneda: coroana suedeză.
8. Norvegia este o țară situată în partea de vest a Peninsulei Scandinave. Are o populație de peste 5 milioane de locuitori, capitala la Oslo. Moneda: coroana norvegiană.
9. Danemarca este cea mai sud din țările nordice. Are o populație de peste 5,5 milioane de locuitori și capitala la Copenhaga. Moneda: coroana daneză
10. Cehia este o țară fără ieșire la mare cu peste 10 milioane de locuitori și capitala la Praga. Moneda: coroana cehă. În 1348, a fost întemeiată la Praga prima universitate din Europa Centrală, numită astăzi Universitatea Carol. Podul Carol , construit în secolul XIV, a fost timp de circa 500 de ani singura legătură între cele două maluri ale Vltavei. Berea cehă este de faimă internațională, îndeosebi Pilsner și Budweiser. Antonin Dvorak este cel mai important compozitor ceh, care a trăit între 1941-1904.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...