Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 13 aprilie 2012

Parcul IOR, al doilea ca mărime din Bucureşti - IOR Park, the second largest park in Bucharest


(Română) Cu o suprafaţă de 98 de hectare, Parcul Alexandru Ioan Cuza (denumirea actuală, de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la intrarea în parc), cunoscut şi sub numele de Parcul IOR (denumirea provine de la numele Întreprinderii Optice Române, din vecinătate) sau Parcul Titan, este al doilea ca mărime din Bucureşti după Parcul Herăstrău, care măsoară 187 de hectare. Este o oază de de natură şi linişte în partea central-estică a Capitalei, în perimetrul delimitat de străzile Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertăţii, C-tin Brâncuşi, Baba Novac şi Nicolae Grigorescu. Parcul IOR a fost amenajat în anii 1963-1964 ca zonă de recreere a locuitorilor din noul cvartal de blocuri Titan. Partea dinspre Matei Ambrozie şi Nicolae Grigorescu se numea înainte Flax, iar partea dinspre Baba Novac, Reconstrucţii. Bătrânii spun că parcul ar fi fost amenajat pe locul unei gropi de gunoi care avea o baltă la mijloc, năpădită de trestie şi papură. În interiorul parcului a fost creat şi un lac de agrement cu suprafaţa de 50 de hectare pentru plimbări cu vaporaşul şi bărcile. Lacul, care se numeşte Titan, este de origine naturală, fiind despărţit de Podul Libiu Rebreanu în două sectoare. Pe lac există şi câteva insuliţe numite: “Insula IOR”, “Insula pensionarilor”, “Insula înecaţilor” şi “Insula câinilor”. Bijuteria Parcului IOR este Biserica Pogorârea Sfântului Duh din lemn, în stil maramureşean, cu o înălţime de 45 m, ridicată între anii 1994-1996  după un proiect întocmit de colectivul de proiectare arhitect Constantin Joja, la iniţiativa preotului Adrian Niculcea.
Materialul a fost realizat la sugestia Roxanei Tache căreia îi mulţumim. A fost o sugestie binevenită.

Roxana Tache în Parcul IOR- Roxana Tache in the park IOR


4 comentarii:

  1. Buna ziua!
    Odata cu schimbarea primarului de sector 3, dl Robert Negoita, cred ca in cativa ani parcul va fi distrus. Deja au disparut agentii de paza BGS, fiind inlocuiti de niste batrani, care nu fac nimic. Lacul a devenit populat de pescari de mai toate genurile, care dimineata cand iesi pentru o miscare tip jogging, incep sa adreseze jigniri si apelative incomode in special femeilor. Iarba a inceput sa fie distrusa pe marginea lacului, se fac campari de corturi de catre pescari, care arata parca ar fi pe un camp de lupta, cu artilerie grea de lansete, undite.
    Nu stiu daca cineva va putea face ceva, dar cred ca ar trebui reinstaurata civilizatia ca acum cateva luni.Nu stiu cum , dar hai sa facem front comun si sa incercam sa salvam ce s-a facut pana acum. George, un locatar al sectorului 3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de pescari ci de somnii africani care s-au inmultit ingrijorator de mult si distrug tot ecosistemul. Unde sunt prietenii parcului IOR acum. Au facut atata galagie cu alte "ocazii" dar cand se distruge lacul nu fac nimic

      Ștergere
  2. Parcul IOR / Alexandru Ioan Cuza este foarte frumos si ingrijit.Ies la alergat in fiecare dimineata.Este o placere.Sper sa ramana cel putin asa cum este acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parcul este îngrijit,unul din cele mai frumoase parcuri din București, ne bucuram de el in fiecare zi .

    RăspundețiȘtergere

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...