skip to main |
skip to sidebar
Misterul mirajului “Fata morgana” - Mystery of the "Fata Morgana" mirage
(Română) O nouă ipoteză năucitoare în cazul dezastrului care a dus la scufundarea vasului Titanic şi moartea a 1.514 oameni. Un fals zid de apă creat de mirajul „Fata morgană” ar fi ascuns aisbergul de ochii echipajului până ce a fost prea târziu. O astfel de iluzie optică poate face un obiect „să plutească în aer” deasupra apei sau să-l ascundă cu totul. Fenomenul se produce când un front de aer rece se ciocneşte cu unul mai cald. Nu există îndoială că un aisberg a fost vinovatul pentru tragedia Titanicului. Însă noi dovezi sugerează că dezastrul ar fi putut fi provocat şi de mirajul Fata Morgana”, care este posibil să fi ascuns aisbergul până ce vasul nu l-a mai putut evita printr-o manevră de ocolire. Istoricul britanic Tim Maltin a studiat înregistrările meteorologice din epocă într-un documentar de televiziune pentru National Geographic Channel. El a arătat imagini prin care a demonstrat modul în care un astfel de fenomen poate ascunde sau distorsiona imaginile obiectelor, astfel încât să pară mai mari, mai mici, chiar în alte locuri sau cu susul în jos. Denumirea de Fata Morgana provine din latinescul “fata”, care înseamnă zână şi Morgana, vrăjitoarea din legenda Regele Arthur, sugerând ideea că mirajele ar fi imagini create de un spirit malefic care ademeneşte marinarii până îi pierde. Fata Morgana poate arăta o zonă întinsă deasupra orizontului ca pe un zid de apă. Iluzia optică se poate produce şi la răsăritul soarelui deasupra oceanului, când discul solar pare alungit sau distorsionat la “întâlnirea” cu orizontul. Pământul, navele sau alte obiecte (cum ar fi aisberguri) pot fi ascunse dincolo de acest “zid”. În mod normal, aerul este mai cald la suprafaţa pământului şi mai rece când se ridică. Fata Morgana se produce când stratul de aer mai cald este aşezat direct deasupra aerului rece. Când vremea e calmă, precum a fost în noaptea când s-a produs dezastrul Titanicului, contactul format între cele două straturi acţionează precum lentilele de refracţie, “îndoind” lumina astfel încât obiectele să pară distorsionate sau în alte poziţii. Maltin crede că o astfel de distorsiune s-a produs în noaptea de 14 aprilie, creând un orizont fals care a ascuns aisbergul de privitorii de pe vas. Iluzia optică ar putea explica şi de ce vasul The Californian, din apropiere, nu a putut să aprecieze amploarea dezastrului şi nu a salvat pasagerii. Maltin crede că lui Stanley Lord, căpitanul acestui vapor, i s-a părut că Titanicul e un vas mai mic sau o formă bizară , din cauza fenomenului straniu, şi nu a intervenit. De altfel, Lord a şi spus că nu a văzut Titanicul, deşi l-ar fi căutat, şi neluând în calcul fenomenul Fata Morgana, desigur lumea nu l-a crezut.
|
Orizont artificial - |
Artificial horizon: A Fata Morgana optical illusion, where a refraction of light cause objects to appear elongated - such as this 'wall of water' off the Pacific coast of the U.S.
|
Iluzia Fata Morgana - |
Trick of the light: In this perfect example, an atmospheric duct between two layers of warm and cold air bends light so that the yacht appears to be floating above the water level
Foarte interessant, am vazut asta in San Diego acum cativa ani.
RăspundețiȘtergere