Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 1 octombrie 2012

10 minuni ale naturii

        (Română) Minunile încă mai pot fi găsite - acestea contribuie la splendoarea planetei noastre. Minunile naturii sunt cele care prin măreţia lor îţi taie răsuflarea.
       Bazalt, sare, oxid de fier şi chiar şi alge: Acestea sunt o parte din ingredientele pe care le foloseşte natura pentru a se dichisi. La acestea se adaugă vânt, procesul de umplere cu pămînt şi nisip, eroziunea şi o perioadă lungă de timp. Astfel au luat naştere peisaje spectaculoase şi jocuri minunate de culori.
      Un exemplu ar fi colinele Chocolate Hills de pe insula filipineză Bohol. Aproximativ 1300 de coline sub formă de emisfere aproape identice se înalţă acolo pe o suprafaţă de circa 50 de km pătraţi ca nişte ciuperci. Acestea ajung până la înălţimea de 50 de metri. Originea lor nu este nici până în prezent clarificată. 
Chocolate Hills

Un alt exemplu ar fi cel mai frumos râu al Columbiei, Caño Cristales care mai este numit şi "râul în 5 culori". Culorile alternează de la mov intens şi până la verde strident. Cele care generează variaţia de culori sunt algele care în funcţie de anotimp, razele soarelui şi cantitatea de oxigen îşi schimbă culoarea.
Caño Cristales
Mai jos vă sunt prezentate 10 fenomene spectaculoase ale naturii:

1.Parcul Naţional Namib-Naukluft din Namibia (Afrika)
Dunele de nisip ale călor culori alternează între portocaliu şi roşu din regiunea Sossusvlei a deşertului Namib se alătură cu    
înălţimea lor de 300 de metri celor mai înalte dune de nisip din lume. Culoarea lor a fost formată prin intermediul oxidului de fier.
foto: Bild.de

Un joc splendid de culori, lumină şi umbre. Masive muntoase, râpe adânci şi lagune îşi pun amprenta asupra peisajului. Foarte multe porţiuni sunt total inaccesibile fără o maşină de teren. Deşertul nu este, însă, lipsit de viaţă: aici pot fi întâlnite zebre sau antilope.
foto: Bild.de

2. Parcul Naţional Grand Prismatic Spring, Yellowstone(SUA)


Jocul de culori care alternează între verde şi roşu al izvorului termal care are o lungime de 75 de metri şi o lăţime de 91 de metri  se datorează biofilmului microorganismelor de acolo.
foto: Bild.de

Izvorul termal este cel mai mare din SUA şi al treilea ca mărime din lume. Deoarece în mijlocul izvorului este cel mai fierbinte, acolo nu există bacterii, iar apa este albastră. Paleta multicoloră variază în funcţie de anotimp.
foto: Bild.de


3. Parcul Naţional Badlands, South Dakota (SUA)
 Formaţiunile de stânci sub formă de linii de culoarea cuprului arată oricum dar nu "bad". Aici au fost turnate multe părţi din filmul "Cel care dansează cu lupii" cu Kevin Costner.
foto: Bild.de

Solul acestei regiuni aflate în proces de eroziune sub influenţa agenţilor atmosferici este, desigur nepotrivit pentru practicarea agriculturii - de unde şi numele "Badlands"(Regiune proastă).  Acest lucru nu mai este însă o problemă pentru splendidul parc naţional.
foto: Bild.de

4. Râul Caño Cristales, Villavicencio (Columbia)

 Ştiţi unde putem vedea şuvoaie de culoare mov? În Parcul Naţional "Serrania La Macarena" în râul Caño Cristales.  În cursul anului, algele îşi schimbă culoarea şi contribuie la un joc unic de culori.
foto: Bild.de

Culorile sunt fie verde strident, roşu sau galben. Spectacolul coloristic ne oferă în funcţie de anotimp şi razele de soare câte un alt spectru de culoare. Această splendoare a naturii poate fi observată în ambele braţe ale râului Caño Cristales
foto: BIld.de
5. Colinele Chocolate Hills, Insula Bohol (Filipine)
Pe o suprafaţă de aproximativ 50 de km pătraţi se află 1268 de coline care sunt aproape identice ca formă şi înălţime. Greu de crezut că aceste "Coline de Ciocolată" nu au fost create de mână omului.
foto: Bild.de

În timp ce colinele au o culoare verde predominantă vara datorită plantelor care cresc pe ele,  în perioadele de secetă au un colorit maro şi dau senzaţia de muşuroaie de cârtiţe supradimensionate sau de nişte praline uriaşe de ciocolată, de unde şi numele "Colinele de Ciocolată"
foto: Bild.de
6.Giant's Causeway, Irlanda de Nord (Marea Britanie)
"Digul Giganţior" aflat la 80 de km de Belfast aparţine partimoniului Unseco. Acesta constă  din circa 40000 de coloane de bazalt interconectate care datează de acum circa 80 de milioane de ani.
foto: Bild.de

Coloanele bizare  au formă de hexagon, pentagon, sau pătrat. Unele au înălţimi de peste 12 metri. Giant’s Causeway are o lungime de circa 5 km şi se termină în mare.
foto: Bild.de
7. Terasele de concreţiune din Pamukkale (Turcia)
Acest izvor cunoscut sub numele de baia sfântă este într-adevăr divină. Renumitele terase de calcar aparţin de asemenea patrimoniului Unesco şi au fost formate de-a lungul secolelor fiind îmbibate de apă termală.
foto: Bild.de

Deasupra un cer de culoare albastră azură  şi dedesubt un teren care ne povesteşte poveşti greceşti şi romane vechi de 2000 de ani se află palatul de bumbac, asta însemnând în traducere Pamukkale.  

8.Deşertul Foişoarelor Pinnacles, Cervantes (Australia)
O regiune de bază din zona Coral Coast din vestul ţării sunt coloanele de calcar din parcul naţional Nambung de 170 de km pătraţi. Acestea domină zona de deşert.
foto: Bild.de

Foişoarele Pinnacles au luat naştere de-a lungul anilor din muşchi  şi provin dintr-o perioadă când zona se afla încă pe fundul mării . Unele stânci au o înălţime de 3 metri jumătate şi multe dintre ele amintesc de nişte pietre funerare.
foto: Bild.de

9. Salar de Uyuni, Bolivia (America de Sud)
Cu o întindere de 10 000 de km pătraţi, Salar de Uyuni este cel mai mare lac sărat din lume - se află la o altitudine de 3653 de metri.  În această zonă a podişului Altipano nu prea există viaţă. 
foto: Bild.de   

10. The Wave, Arizona (USA)

Gresia de Navajo formată la graniţa cu statul Utah  a consolidat 

de-a lungul anilor prin eroziune această zonă unică numită „Coyote Buttes 

Wilderness Area“


Straturile gresiei sunt bogate în forme şi culori. "The Wave" arată ca un mare parc de distracţii pentru 

Skateboarderi- însă poate fi ajuns foarte greu şi de aceea este mai degrabă un paradis izolat.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...