Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 3 decembrie 2012

Mistere elucidate după 400 de ani


(Română)Doi cercetători, unul danez şi altul ceh, au anunţat recent că au elucidat misterul morţii celebrului astronom şi matematician danez Tycho Brahe (1546-1601).Acesta a încetat din viaţă din cauze naturale, nu a fost otrăvit. Brahe, mare personaj ştiinţific din secolul XVI, a fost exhumat în noiembrie 2010, la Praga, pentru a verifica dacă a fost asasinat, cum au afirmat unii istorici.

 "După aceea, o echipă de cercetători danezi şi cehi a lucrat intens pentru a lămuri cauza morţii lui Tycho Brahe. Astfel, s-a  putut dovedi că este exclus ca el să fi fost otrăvit cu mercur", a indicat Universitatea Aarhus într-un comunicat.
Această variantă a otrăvirii provenea de la o primă exhumare din 1901, când s-au făcut analize asupra unor peri din barbă. Dar examinând barba, oasele şi dinţii cu tehnici mai avansate, Kaare Lund Rasmussen şi Jan Kucera au determinat că mercurul se găseşte în concentraţii normale în organismul astronomului. Brahe a murit după 11 zile de suferinţă după o boală care rămâne de determinat. În continuare se fac analize asupra dinţilor pentru a se stabili care a fost această boală. Cercetătorii au profitat de ocazie pentru a elucida şi un alt mister. Istoria spune că Brahe avea nas de aur sau argint, o proteză pe care şi-ar fi pus-o după ce a fost rănit într-un duel, la vârsta de 20 de ani. S-au descoperit însă fragmente de cupru şi zinc, ceea ce înseamnă că proteza era de bronz. Tycho Brahe a sosit la Praga cu doi ani înainte de moartea sa. Oraşul imperial atrăgea cei mai importanţi savanţi şi artişti datorită generozităţii împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg. El a rămas în istorie mai ales pentru că a descoperit, în 1572, o supernovă în constelaţia Cassiopeia. Născut în Knudstrup (astăzi pe teritoriul Suediei), savantul, cu numele complet Tycho Ottesen Brahe, se trăgea dintr-o familie de nobili. El a contribuit la observarea şi măsurarea cu o mare exactitate a mişcării planetelor şi la catalogarea a 800 de stele.
Supernova descoperită de savant, care se poate observa şi astăzi este înconjurată de gaze şi pulberi, avâ
nd un diametru de 20 de ani lumină. Aceasta se află la 7500 de ani lumină de Pământ. Explozia pe care a observat-o Brahe a avut loc acum 7900 de ani
O supernovă este o supernovă este o explozie stelară mai puternică decât o novă (o explozie pe o stea care face ca steaua respectivă să devină mai strălucitoare apoi să revină la forma inițială)
Monument care îi reprezintă pe experţii în astronomie Tycho Brahe şi Johannes Kepler în Praga

Frescă reprezentând cadranul lui Brahe care era destinat măsurării poziţiei stelelor în grade şi minute
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...