Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 12 martie 2013

Misterele chihlimbarului



Chihlimbarul sau ambra nu este o piatră preţioasă, aşa cum se crede, ci un material organic solid. Este o răşină exsudată de arbori pentru a se proteja de invazii de insecte şi de boli. După ce se întăreşte, ambra este conservată de-a lungul anilor. În trecut, celţii au folosit mult ambra, începând din secolul VI î.Hr. Piese de artă celtică ne-au rămas ca moştenire prin anglo-saxoni. Deoarece conservă animale şi vegetale în interiorul său, chihlimbarul a fost asociat cu tinereţea eternă. 

Femeile din Roma antică păstrau bucăţele de chihlimbar în mână, iar egiptenii le puneau în morminte.
Anticii, cum ar fi Pliniu cel bătrân, Aristotel sau Ovidiu, spuneau că ambra ar fi o răşină vegetală secretată de plopi sau arini. Potrivit poetului Ovidiu, când Heliadele, fiicele lui Helios, au fost metamorfozate în plopi şi arini, au continuat să plângă moartea fratelui lor, Phaeton. Slavii au asociat ambra cu lacrimile pietrificate ale zeilor. Aceasta servea ca talisman de protecţie în special împotriva răpirii copiilor. Simboliza de asemenea legătura eternă de căsătorie. În vechime, grecii şi chinezi au descoperit că, frecând ambra galbenă (pe care grecii o numeau elektron), atrăgea alte obiecte şi producea scântei uneori. Deci ambra, în greacă elektron,este la originea cuvântului electricitate. Puţină lume ştie că ambra a fost o monedă de schimb în Roma antică. Tradiţia spune că ar avea puterea să aducă fericire, să dea forţă şi curaj.
Camera de chihlimbar reconstituită
Cea mai fascinantă creaţie de ambră a fost camera de chihlimbar (Янтарная комната). Este vorba de o cameră cu pereţii acoperiţi de ambră sculptată. A fost oferită de regele Prusiei Frederic-Wilhelm I ţarului rus Petru cel Mare în 1716. Pe parcursul a două secole, camera de ambră a fost instalată în palatul ţarinei Ecaterina la Tsarskoïe Selo şi apoi la Sankt Petersburg. A fost de mai multe ori renovată, avea o suprafaţă de 55 de metri pătraţi şi conţinea peste şase tone de chihlimbar. Furată de nazişti, în 1941, capodopera este considerată pierdută după încheierea celui De-Al Doilea Război Mondial. O reconstituire identică a celebrei Camere de ambră a fost inaugurată în 2003 după aproape 30 de ani de lucrări în palatul Ecaterinei. În România, chihlimbarul s-a exploatat din minele de la Colţi, judeţul Buzău, unde se găseşte şi un muzeu care îi este dedicat. 
Muzeul Chihlimbarului de la Colţi
Chihlimbarul poate fi de culoare galbenă, portocalie, maronie, translucidă sau opacă, cu intruziuni albastre sau verzi, cum este cel din Republica Dominicană, mai rar şi mai scump. Pentru că se fac multe falsuri, se poate verifica autenticitatea ambrei cu acetonă sau dizolvant de unghii. Dacă bijuteria e de plastic, se constată că acetona o topeşte, la suprafaţă, dacă e autentică, nu i se întâmplă nimic. 
mătănii de chihlimbar albastru

pandantiv din ambră albastră

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...