Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 16 mai 2013

De ce apare răul de munte (sau de altitudine)



Cercetătorii francezi şi italieni încearcă să înţeleagă originea răului de munte, patologie care afectează mii de alpinişti în fiecare an. Ei fac studiul de mai multe luni în Alpi, mai precis la Aiguille du Midi (Acul Sudului), la 3.800 de metri înălţime.
Téléphérique de l'Aiguille du Midi a fost construit în 1955 şi timp de două dcenii a fost cel mai înalt teleferic de pe Terra. Şi acum deţine recordul pentru cea mai mare urcare pe verticală, de la 1.035 m la 3.842 m. Telecabina urcă de la Chamonix pe vârful Aiguille du Midi, ridicându-se la 3.800 de metri altitudine în numai 20 de minute- costul unui bilet de adult este de 46 de euro dus-întors.
Pentru a înţelege fenomenul,
participanţii la studiu vor trece o serie de teste şi li se vor face analize în diferite locuri. Primele teste s-au făcut la Chamonix, la 1.000 de metri altitudine. La unii, răul de munte se caracterizează prin dureri de cap, dificultatea de a dormi, ameţeli, vomă, a explicat doctorul francez Alice Gavet pentru AFP. Cercetătorii vor să înţeleagă de ce la unii patologiile sunt severe, în timp ce ceilalţi se adaptează foarte rapid. Trebuie să se ţină seama că, la unele persoane, răul de munte poate duce la deces prin edem cerebral sau pulmonar. De aceea, doctorul Emmanuel Cauchy, director al Ifremmont (Institutul de formare şi cercetare în medicina muntelui) se interesează mai mult de "vasoreactivitate", capacitatea vaselor de a se dilata pentru a favoriza circulaţia sanguină. Potrivit cercetătorilor, o proastă "vasoreactivitate" ar putea să fie la originea răului de munte. Cercetătorii studiază de asemenea posibilitatea ca organismul să producă "micro-bule" de azot când este supus la o rapidă schimbare de presiune atmosferică mai ales în cursul unei ascensiuni rapide. "Asupra unui creier lipsit de oxigen, aceste micro-bule ar putea fi responsabile de tulburări neurologice", explică doctorul Cauchy. Formând un "dop", blochează un vas sanguin, împiedicând vascularizarea creierului. Pot să provoace o paralizie, pierderea vederii sau erori de discernământ. Doctorul Cauchy ar dori să transforme aceste locuri, aflate la cea mai mare înălţime la care se poate ajunge cu telefericul, în Europa, într-un laborator sub cer deschis pentru a înţelege în fine de ce unor oameni le este rău la mari altitudini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...