Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 10 august 2013

Kefalonia, unicul loc din lume unde veţi vedea bradul negru şi minuni uimitoare



Kefalonia, Corfu, Zakyntos şi Lefkada sunt patru superbe insule ioniene ale Greciei. Kefalonia, cea mai mare insulă din arhipelagul ionic, şi-a luat numele de la miticul rege Kefalo, care a sosit pe insulă ca refugiat din Atena.
Pe insula care se întinde pe 66 de kilometri şi are capitala la Argostoli, locuiesc circa 30.000 de locuitori.
Pe coasta răsăriteană veţi găsi Poro, portul care leagă Kefalonia de Peloponez şi Sami, portul de vapoare care vin din Patras. Sami este cel mai vechi port al Kefaloniei care poate fi cunoscut din filmul “Mandolina căpitanului Koreli”, în care apare splendida plajă Antisamos. Nu rataţi să vizitaţi grotele marine de la Drogarati şi Melissani. Şi în primul rând trebuie să vizitaţi fantastica plajă Myrtos, votată de 11 ori cea mai frumoasă din Grecia şi una din cele mai frumoase plaje de pe planetă. Urcând pe Ainos, cel mai mare munte din Kefalonia, veţi vedea bradul negru, unic în lume, şi caii care trăiesc liber pe coastele de-a pururi verzi ca smaraldul.
Insula este plină de biserici şi mânăstiri care merită să fie vizitate, cum ar fi Sfântul Gherasimos (Mânăsirea Agios Gherasimos), patronul spiritual al Kefaloniei, aflată în vecinătatea satelor Fragata şi Valsamata. Aici se află moaştele sfântului, sărbătorit cu fast la 16 august şi 20 octombrie, şi doi platani despre care se spune că i-ar fi plantat însuşi acesta. Moaştele vindecă boli psihice. În ziua de 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, vizitaţi satele Markopoulo şi Arginia, unde apar în mod miraculos şerpi inofensivi numai cu ocazia acestei sărbători. Locuitorii spun că este bine să apară cât mai mulţi, pentru ca anul următor să fie bun. 


Dacă nu apar, o mare nenorocire este iminentă. În 1940 nu au apărut şi anul următor Grecia a fost invadată de foţele Axei. În toţi anii celui de-al Doilea Război Mondial reptilele nu şi-au făcut apariţia. Şerpii nu au apărut nici în 1953, anul cutremurului catastrofal care a distrus Kefalonia. Şerpii au o cruce mică pe cap şi limbi în formă de cruce, ivindu-se între 5 şi 15 august în curtea bisericii Fecioarei Maria Lagouvarda din Markopoulo, pe pereţii lăcaşului de cult şi clopot. 
Biserica unde se petrece miracolul şerpilor
Nu se tem de oamenii prezenţi la slujbă şi nu fac niciun rău. Imediat după încheierea Sfintei Liturghii din ziua de 15 august devin ostili şi agresivi şi dispar în sălbăticie până anul următor. Miracolul apariţiei lor numai cu ocazia sărbătorii, care datează de secole, nu poate fi explicat de ştiinţă. Mitul şerpilor este legat de anul 1705, când insula a fost invadată de piraţii lui Barbarossa – este vorba de  Khair ad Din, care a devenit comandantul suprem al flotei otomane în timpul domniei lui Suleyman Magnificul. Îngrozite de atacul piraţilor, călugăriţele din insulă s-au rugat fiebinte la Sfânta Fecioară Maria să le protejeze şi au fost transformate în şerpi, evitând să fie luate prizoniere. Markopoulo este un sat situat în sud-estul Kefaloniei la circa 35 de kilometri de capitala Argostoli şi este cunoscut pe plan internaţional datorită fenomenului uimitor al apariţiei şerpilor la mijlocul lunii august. Despre o altă minune din Kefalonia se ştie mai puţin. Femeile culeg crini în luna mai şi îi pun în biserici la icoana Fecioarei Maria. O dată ce florile sunt tăiate, ar trebui să se usuce, numai că aceşti crini înfloresc miraculos în ziua de 15 august a Adormirii Maicii Domnului. Amatorii de plăceri culinare nu vor fi dezamăgiţi de Kefalonia. Bucatele tradiţionale sunt numeroase şi delicioase. Între acestea se numără aliada, pe bază de cartofi, şi robola, un vin alb senzaţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...