Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 12 septembrie 2013

O catastrofă nucleară în curând?

Pyongyang efectuează lucrări la reactorul nuclaer Yongbyon, care este într-o stare îngrijorătoare, a indicat o sursă rusă, citată de “Le Point” Situaţia ar putea duce la “o catastrofă” în peninsula coreeană.

Complexul nuclear Yongbyon
„Este evident că lucrările se desfăşoară acolo de mult timp. Unele semne arată că aceasta merge spre repornire, a indicat o sursă diplomatică.

„Reactorul, care este în construcţie din anii 1950, este într-o stare îngrijorătoare”, a subliniat sursa citată. Rusia spune că este îngrijorată de consecinţele teribile pentru peninsula coreeană în cazul antremării unei catastrofe. „Nu avem date care dovedesc că reactorul este repornit”, a spus un diplomat. Un grup american a afirmat însă miercuri că se pare că, deja, Coreea de Nord a repornit reactorul nuclear de la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, permiţând accelerarea programului său de armament. O fotografie realizată prin satelit la 31 august arată fum care iese dintr-o clădire adiacentă reactorului cu o putere de 5 megawaţi din complexul nuclear Yongbyon, a indicat  Institutul americano-coreean al universităţii Johns Hopkins. Coreea de Nord a anunţat în aprilie redemararea reactorului, oprit în 2007, care e capabil să producă 6 kilograme de plutoniu. Dezvăluirile vin într-un moment în care relaţiile internaţionale cu dictatura nord-coreeană cunosc o uşoară acalmie după al treilea test nuclear din februarie urmat de ameninţare de atac al SUA. „Dacă se dovedeşte că aceste informaţii sunt exacte şi Coreea de Nord şi-a relansat reactorul de plutoniu, este vorba de o problemă foarte gravă”, a declarat presei emisarul american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, după ce s-a întâlnit cu ministrul nipon al Afacerilor externe. „Este vorba de o eroare din partea Coreei de Nord, deoarece violează evident rezoluţiile Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite”, a subliniat el. „Aceast contrazice propriile angajamente şi promisiuni făcute de Coreea de Nord de-a lungul anilor”, a notat diplomatul american adăugând că SUA urmăreşte îndeaproape ce se întâmplă.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...