Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 1 martie 2014

Ar fi trebuit Ucraina să-şi păstreze rachetele nucleare?

    După ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, Ucraina deţinea un număr imens de ogive atomice. 

   Ucraina le-a dat Moscovei în 1994 pentru a beneficia de asigurări din partea Rusiei, SUA şi Marii Britanii
că îi va fi respectată integritatea teritorială. O eventuală intervenţie militară în Crimeea ar periclita integritatea terirorială a Ucrainei.
    În prezent, noul prim-ministru al Ucrainei, Arseni Jazenjuk doreşte să le aducă aminte ruşilor de promisiunea făcută în urma acordului din 1994. Pe atunci, Ucraina era al treilea stat din URSS în ceea ce priveşte numărul de ogive atomice.
   Pe atunci, acordul de a preda armele de distrugere în masă părea o bună afacere. Comunitatea internaţională a profitat de acest lucru, deoarece astfel se putuse evita naşterea unui nou stat cu putere nucleară. Ucraina a cerut în schimb ca Rusia să îi recunoască graniţele teritoriale prin semnarea unui acord. În vremea aceea părea o situaţie de tip win-win.
   Acum putem vorbi deja despre un perdant în urma acordului din 1994: Ucraina, deoarece nimeni nu mai ştie exact dacă Rusia mai este obligată să-şi respecte promisiunile.
   Dacă Rusia într-adevăr va încerca să-şi anexeze Crimeea, atunci se vor lăsa nişte semne de întrebare. În primul rând nu se ştie exact dacă semnăturile ruşilor din 1994 mai înseamnă ceva în ziua de azi.  Pe de altă parte, oare ce înseamnă acest lucru pentru cei care au semnat Tratatul de neproliferare nucleară?
   Ce alt stat din lume va mai fi dispus să renunţe la arme nucleare precum Africa de Sud şi Ucraina în condiţiile în care puterea nucleară Rusia acţionează astfel împotriva Ucrainei nerespectând condiţiile acordului încheiat în 1994.
   Memorandumul de la Budapesta din 1994 nu include, însă, nici un pact de sprijin prin care SUA şi Marea Britanie să se angajeze să sprijine Ucraina în cazul unui conflict militar cu Rusia. Cu toate acestea, este de la sine înţeles că cele două mari puteri nu vor sta cu mâinile în sân văzând că Rusia e pe punctul de declanşa un atac militar la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei.
   Momentan se pare că Londra şi Washington se cam ascund de acest subiect. Până în prezent nu am aflat o poziţie oficială a celor două mari puteri vizavi de intervenţia militară a Rusiei în Crimeea, scrie "Die Welt".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...