Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 14 mai 2014

Misterul corabiei lui Columb

Cercetătătorul american Barry Clifford susţine că a descoperit cea mai renumită epavă a omenirii, „Santa Maria“ care l-a avut la bord pe exploratorul Cristofor Columb în călătoria sa către America. 
Legendara corabie "Santa Maria" cu care Cristofor Columb a pornit în expediţia sa din 1492 în urmă căreia a descoperit America
Descoperirea a fost făcută în apropiere de coasta statului Haiti.

Barry Clifford şi fiul său Brandon găsiseră deja în anul 2003 epava celebrei corăbii, însă atunci nu bănuiau că este vorba de corabia „Santa Maria“.  Barry Clifford susţine în prezent că luându-se după indicii precum mărimea epavei, locul unde a fost găsită şi obiectele găsite la bord a constatat că poate fi vorba de legendara corabie a lui Columb. Acesta a comparat rezultatele obţinute în urma analizării epavei cu însemnările lui Cristofor din jurnalul său.
Istoria corabiei „Santa Maria“
În cadrul primei sale expediţii între anii 1492 şi 1493, exploratorul Cristofor Columb a fost căpitanul corabiei „Santa Maria“. Acesta era în căutarea unui drum vestic către Asia de Est. În loc de aceasta, Cristofor a ajuns pe o insulă din Bahamas şi astfel a descoperit America. Pe data de 25 decembrie 1492, corabia „Santa Maria“ a intrat într-un banc de nisip. Corabia care pe atunci se afla în apropiere de insula Hispaniola (în prezent Haiti şi Republica Dominicană) nu a mai putut fi salvată. O parte din lemnul corabiei a fost folosit pentru întemeierea primei colonii. Columb a lăsat acolo 30 din oamenii săi şi a călătorit mai departe cu corăbiile mai mici „La Pinta“ şi „La Niña“.
Unde se află locul descoperirii ?
Republica caraibiană Haiti se află la doar câţiva kilometri sud de continentul nord-american (Florida) în Oceanul Atlantic. La doar câţiva metri de la locul naufragiului, echipajul corabiei „Santa Maria“ a pus bazele unei colonii.
Cine este descoperitorul?
Barry Clifford este renumit pentru faptul că a găsit corabia de piraţi „Whydah“ din capul Cod. Arheologul subacvatic este specializat în descoperirea şi analizarea epavelor. Pe lângă analizarea presupusei epave a corabiei „Santa Maria“, Clifford a identificat şi patru epave ale unor nave care au făcut parte din flota căpitanului Henry Morgan.
Clifford afirmă următoarele despre presupusa epavă a corabiei „Santa Maria: „Aceasta este corabia care a schimbat cursul istoriei omenirii. Pentru mine, aceasta este Mount Everestul epavelor“
 Care sunt indiciile care să confirme autenticitatea epavei?
Clifford se bazează pe următoarele indicii pentru a confirma autenticitatea epavei descoperite:
► În zona unde s-a făcut descoperirea s-au găsit pietre din Spania şi Portugalia. Columb şi-a început expediţia în anul 1492 la ordinul casei regale spaniloe.
► Pe lângă aceasta, au fost găsite deja în anul 2003 unele materiale care datează din secoliul al XV-lea, printre care şi nişte tunuri.
 ► La doar câţiva metri de locul descoperiri, echipajul corabiei naufragiate a pus bazele unei colonii.
► Roger C. Smith, arheolog subacvatic din Florida a declarat că trebuie să fim conştienţi de faptul că după mai mult de 500 de ani nu au mai rămas atât de multe dovezi. Acest lucru este cauzat de progresul tehnologic şi de mediul unde se află locul descoperirii. Pentru a confirma autenticitatea trebuie realizată o analiză arheologică minuţioasă.
 ► Smith, care de asemenea a căutat diferite corăbii ale lui Columb crede că Clifford a găsit epava corabiei „Santa Maria“. Cu toate acestea, Smith aminteşte că în trecut s-a mai găsit o epavă care a fost considerată cea a corabiei lui Columb, însă care până la urmă s-a dovedit a fi o corabie mult mai recentă.
 ► Kevin Crisman,  director la centrul pentru cercetare marină de la Universitatea Texas A&M a declarat că dacă se confirmă faptul că aceasta este epava corabiei „Santa Maria“, atunci aceasta ar fi una dintre cele mai mari descoperiri din istorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...