Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 28 iulie 2014

Din secretele Terrei: Lipsa de apă îi face pe copaci să „ofteze“

Acest fenomen este de mai mult timp cunoscut. Dacă pomii nu primesc o cantitate suficientă de apă, acestora le cad frunzele. Cercetătorii francezi au descoperit ce se ascunde în spatele acestui fenomen.
O pădure de pini aflată sub lumina soarelui care se află la apus
Aşadar, atunci când în vasele copacilor care transportă seva se formează nişte băşicuţe din cauza
subpresiunii, iau naştere nişte unde de ultrasunet.
Intensitatea undelor depinde de mărimea vaselor copacilor şi de gradul uscăciune al acestora, scriu Alexandre Ponomarenko de la instituţia de fizică Laboratoire Interdisciplinaire de Physique din Grenoble şi colegii săi în revista de specialitate "Journal of the Royal Society Interface". Astfel, pe viitor vom putea afla cât de mult suferă copacii de pe urma lipsei apei prin intermediul unor senzori de unde de ultrasunet.
Încă din anii 60, cercetătorii au înregistrat sunetele produse de copaci în domeniul frecvenţelor înalte. Cei din echipa lui Ponomarenko spun că emisiile de unde de ultrasunet apar atunci când copacii nu primesc destulă apă.
Pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru, cercetătorii au luat o creangă cu o grosime de 50 de milimetri din pădurea de pini şi au aşezat-o într-un hidrogel. Această substanţă permite apa să treacă dar nu şi aerul. Asta deoarece cercetătorii doreau să observe cum iau naştere băşicile în vasele copacilor fără a avea o legătură directă cu aerul.
Creanga de pin şi hidrogelul au fost amplasate într-un mediu uscat, unde apa din hidrogel s-a evaporat. Astfel, creanga de pin s-a confruntat cu o tipică situaţie de lipsă de apă.
Conform afirmaţiilor făcute de către cercetători, în vasele copacilor se întâmplă următoarele: Din cauza procesului de evaporare puternic care are loc în conuri sau pe frunze, ia naştere o subpresiune, care conduce seva din vase în sus. Astfel, creşte tensiunea în vase şi iau naştere nişte băşici micuţe care prin intermediul vaporilor de apă sunt umplute cu aer. Atunci când coloana de apă se sparge, pereţii vaselor încep să vibreze şi astfel iau naştere undele de ultrasunet.
Pomonarenko şi colegii săi au observat ce se întâmplă cu creanga atât din punct de vedere optic prin intermediul unei camere cu o înaltă rezoluţie, cât şi acustic printr-un microfon foarte sensibil.  Astfel, aceştia au putut înregistra fiecare semnal audio în domeniul milisecundelor.
Fizicienii au constatat că undele de suprasunete din copaci se modifică o dată cu creşterea lipsei cantităţii de apă.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...