Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch På svenska

luni, 14 iulie 2014

În Polonia trăiesc cele mai multe berze din lume

În regiunile poloneze Warmia şi Mazuria din nord-estul ţării trăiesc cele mai multe berze din lume.
 Aici apar anual în jur de 100.000 de berze care îşi stabilesc « sediul lor central » în aceste două
regiuni. Asta deoarece în cele două regiuni sunt puse la dispozţia lor cele mai bune condiţii de viaţă. În Warmia şi Mazuria sunt multe zone umede care de obicei sunt inundate primăvara. Astfel, berzele au parte aici de o combinaţie între câmpuri pustii şi pajişti proaspăt cosite pe care aterizează şi de unde colectează hrană cu ciocul lor de 20 de cm - care numai la adulţi este roşu - pentru ele şi pentru puii lor. Nu e astfel de mirare că în aceste două regiuni în care trăiesc mai multe berze decât oameni există 10 sate care pot fi numite satele berzelor.
Berzele îşi fac ciubul de obicei în regiunile transformate de mâna omului, deoarece pe câmpurile necosite cu iarbă mare nu îşi pot procura hrana. Doar pe ogoarele recoltate şi pe câmpurile cosite pot să găsească şoareci, broaşte, viermi, gândaci pentru ele şi pentru puii lor. Chiar şi şobolanii şi peştii se află pe meniul lor zilnic. Oferta bogată de hrană din Warmia şi Mazuria este dovedită şi de numărul puilor din cuiburi. Mereu se pot zări câte doi pui în cuiburile de berze, câteodată putem vedea chiar şi trei. Aceste cuiburi nu sunt niciodată terminate. An de an, acestea sunt meşterite, extinse şi dezvoltate înainte ca următoarea generaţie de berze să ajungă la maturitate. În luna aprilie sau martie, dacă vremea este călduroasă, se întorc primele berze din ţările calde, mai întâi masculii care securizează cuiburile şi apoi îşi fac apariţia şi femelele. Faptul că berzele se aşază în apopiere de oameni le pune deseori viaţa în pericol. Dintr-o sută de ouă făcute, doar 15 berze ajung la maturitate.
Viaţa berzelor este pusă în pericol din cauza excesului de pesticide administrate de către oameni.
Ouăle de barză sunt aproximativ de două ori mai mari decât ouăle de găină. Masculii şi femelele clocesc ouăle cu rândul. După circa 60 de zile, berzele părăsesc cuibul fiind în stare să zboare. Berzele ajunse la maturitate ajung la o înălţime cuprinsă între 80 şi 100 de cm., extinderea penajului având în jur de doi metri. Acestea cântăresc în funcţie de alimentaţue între două şi patru kg jumătate. Doar berzele ajunse la maturitate au ciocul şi picioarele roşii, berzele tinere avându-le negre.
Berzele poloneze părăsesc ţara la sfârşitul lunii august şi îşi urmează traseul către sud prin Balcani, Turcia, strâmtoarea Bosfor, Iran, Irak, Egipt unde zboară de-a lungul Nilului în sud până ajung în Africa de Sud unde se stabilesc trei luni în perioada iernii. În total, berzele zboară în jur de 10.000 de km.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Intraţi în comunitatea Minuni Mistere

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...