Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 31 iulie 2014

Misterele ochilor albaştri care vor fi pe cale de dispariţie

Răceala lor este temută de toată lumea, iar frumuseţea lor este ieşită din comun.
Ochii albaştri reprezintă pentru mulţi un ideal de frumuseţe. Acest lucru este din ce în ce mai valabil în prezent deoarece numărul persoanelor cu ochi albaştri este din ce în ce mai mic
Din punct de vedere medical, ochii albaştri reprezintă o carenţă. Statisticile indică faptul că
persoanele cu ochi albaştri sunt din ce în ce mai puţine.
Medicul primar Pleyer din Berlin a tot intrat în contact cu sudamericani cu ochii albaştri. Acesta susţine că pentru mulţi oameni din America Latină, ochii albaştri sunt un adevărat ideal de frumuseţe. Mulţi dintre aceştia ar da orice ca să aibă ochi albaştri.
       Dacă acum o sută de ani, în SUA, una din două persoane avea ochii albaştri, acum doar una din şase mai are o astfel de culoare a ochilor.
      Termenul colocvial de ochi albaştri este imprecis. Ochii nu sunt albaştri, verzi sau căprui. Cea mai mare parte a globului ocular erste de culoare albă : corionul, învelişul solid al organului vizual. Ceea ce ne conferă culoarea ochilor este doar irisul care are o grosime între 0,5 şi 3 mm. Acesta determină incidenţa luminii care pătrunde în ochi, îngustând pupilele de pildă atunci când pătrund razele soarelui sau deschizându-le larg atunci când este întuneric sau ne aflăm sub influenţa unor medicamente sau droguri.
Din punct de vedere fiziologic, culoarea albă a ochilor indică o carenţă. Într-un astfel de iris se află o cantitate mică sau chiar inexistentă de melanină. Melanina este un pigment de culoare care are un efect de întunecare a irisului. La ochii albaştri, ţesutul conjunctiv al irisului care este în cea mai mare măsură nepigmentat conferă culoarea pe care o vedem noi.
Conţinutul de pigment se poate modifica în masă. Nu punţini europeni sau părinţi cu origini europene admiră culoarea albastră a ochilor de la noi născuţi, pentru ca în următorii ani (de cele mai multe ori după şase ani) să observe transformarea culorii ochilor din albastru în maro datorându-se unei creşteri a cantităţii de pigmenţi de culoare.
Doar unele animale precum unele feline au un iris albastru. În ceea ce priveşte oamenii cu ochi albaştri, culoarea ochilor este doar o coincidenţă evoluţionistă.
Acum zece mii de ani, toţi oamenii aveau ochi căprui
În regiunea Mării Negre, a avut loc o mutaţie a genei OCA2 acum aproximativ 10 000 de ani. Aceasta este o genă care determină cantitatea de melanină din iris și astfel și culoarea ochilor. Până în acea perioadă, toți oamenii aveau ochii căprui.
Cercetătorii presupun că în epoca de piatră, mutația s-a manifestat în cadrul unui grup relativ restrâns de oameni din care a luat naștere o populație aflată în creștere și care a migrat în zona Mării Nordului și în Europa de Nord. Asta este o explicație posibilă pentru faptul că în aceste zone, culoarea albastră este cea mai frecvent întâlnită.
Se crede că în următoarea perioadă a început un model de reproducere care a fost obișnuit mult timp. Până în secolul al XX-lea, în multe regiuni din Europa, se căsătoreau la fel ca și în America de Nord cuplurile asemănătoare din punt de vedere morfologic. Astfel, suedezii se căsătoreau cu suedeze cu ochi albaștri, iar americanii cu ochi albaștri preferau americancele cu ochi albaștri și nu indiencele sau afroamericancele cu un iris închis la culoare.

Ochii albaştri sunt periculoşi

Cercetătorii din Boston au determinat un factor de risc de 1,9 pentru ca persoanele cu ohii albaștri să moară din cauza metastazelor apărute la un astfel fe melanom pigmentat al ochiului, fiind cu 90 la sută mai mare decât cel întâlnit la persoanele cu ochi închiși la culoare.
În cadrul unui studiu epidemiologic realizat în Australia la care au participat 3600 de persoane dintr-o regiune din vestul orașului Sydney s-a descoperit că persoanele cu un iris albastru au o probabilitate mai mare să sufere de degenerscenţă maculară. S-a descoperit că riscul apariţiei unei forme avansate a acestei afecţiuni este cu 70 la sută mai mare la persoanele cu ochi albaştri.
Degenerescenţa maculară este cea mai frecventă cauză pentru pierderea vederii la cei aflaţi la vârsta de pensionare. Aceasta are loc ca urmare a degradării celulelor maculei. Pigmentarea precară este din nou un mare dezavantaj. Unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru degenerescenţa maculară este supraexpunerea la soare, ştiindu-se că persoanele cu ochii albaştri sunt mai sensibile la razele soarelui.

Vor dispărea complet ochii albaştri?
Acelaşi studiu a scos la iveală şi un rezultat pozitiv pentru persoanele cu ochii albaştri. Aceştia au un risc mai mic să sufere de cataractă decât cei cu un iris de culoare închisă. Problema este, însă că această afecţiune poate fi operată cu uşurinţă în prezent în timp ce degenerescenţa maculară nu mai poate fi tratată.
Având în vedere faptul că trăsăturile genetice ale unui iris de culoare albastră sunt moştenite în mod recesiv, pigmentarea închisă la culoare este dominantă şi faptul că din ce în ce mai mulţi oameni îşi aleg parteneri de viaţă dintr-o altă etnie (pe când acum 100 de ani, oamenii se căsătoreau în proporţie de 80 la sută doar cu cei din propria etnie), dispariţia treptată a persoanelor cu ochi albaştri este o consecinţă cât se poate de clară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...