Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 5 ianuarie 2015

Cine a fost cu adevărat Sfântul Ioan Botezătorul


Sfântul Ioan Botezătorul, în ebraică Yo'hanan HaMatebil, a fost un om extraordinar, una dintre figurile centrale ale creştinismului şi islamului.
A fost predicator, înainte-mergătorul, vestitorul şi cel care l-a botezat pe Iisus Hristos, care l-a numit “cel mai mare dintre cei născuţi din femei”. Biserica creştină îl cinsteşte drept cel mai mare dintre sfinţi şi îi dedică 3 sărbători: naşterea, soborul şi tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Istoricul Flavius Josephus menţionează existenţa sa. Sfantul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni inaintea naşterii lui Iisus Hristos şi a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea în templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de arhanghel, Zaharia a rămas mut până a anunţat numele fiului. În anul 28 d.Hr (al 15-lea an al domniei lui Tiberius) s-a răspândit în întreaga Palestină reputaţia tânărului ascet Iohanan, sau Ioan. Din copilărie a fost Nazir (nazireu), adică dedicat din naştere slujirii lui Dumnezeu şi unui trai abstinent. Trăia extrem de modest, cu trupul acoperit de piei de cămilă şi alimentându-se cu lăcuste şi miere sălbatică. Discipolii care îl înconjurau ascultau cu sfinţenie cuvintele sale severe. Acest mare profet împărtăşea viaţa sălbăticiunilor în aspra sa solitudine din peşterile din Munţii Carmel, de unde ieşea să tune împotriva regelui păcătos. 
Unul dintre oamenii cei mai influenţi din epocă
În vremea când a început să boteze pe malurile râului Iordan, mulţimi considerabile, mai ales din tribul lui Iuda, veneau la el fie în Betania sau Bethabara, pe malul vestic, probabil vizavi de Ierihon, sau în locul numit Ænon (Fântâni-n.r.), în apropiere de Salim, unde era multă apă. În câteva luni a devenit unul dintre oamenii cei mai influenţi în Iudeea. Poporul îl considera profet şi unii credeau că era profetul Ilie reînviat. Unii îl credeau a fi însuşi  Mesia, însă el a nu a avut asemenea pretenţii. Preoţii şi membrii grupării politico-religioase care reprezentau interesele păturilor înstărite se opuneau renaşterii epocii profeţilor, dar nu îndrăzneau să vorbeasscă împotriva lui Ioan. El anunţă teribilele catastrofe care aveau să vină, recomandând căinţa şi botezul, renunţarea la păcate , dreptr mijloace de pregătire a evenimentelor viitoare. « Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfânt. Şi am văzut şi mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu », a spus Sfântul Ioan despre Iisus Hristos, adăugând : « Nu sunt vrednic, ca plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălţămintei” . Când îl botează pe Mântuitor spune: "Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii”, iar dupa botez: « Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El », »Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească ». 
Femeia care îl urăşte de moarte
Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare şi tetrarh al unei părţi din fostul regat herodian (Galileea şi Pereia) între anii 4 î.Hr.-39 d.Hr., s-a îngrijorat la auzul predicţiilor lui Ioan. Pentru el, adunările oamenilor animaţi de entuziasm religios şi patriotic în jurul Botezătorului aveau ceva suspect. Însă Irodiada, nepoata lui Irod cel Mare (fiica lui Aristobul, al treilea copil al lui Irod cel Mare, provenit din căsătoria cu a doua sa soţie, MariamneI), era chiar înverşunată împotriva lui Ioan Botezătorul. Violentă, ambiţioasă şi pasională, ea detesta iudaismul şi dispreţuia legile sale. Fusese căsătorită, probabil împotriva voinţei ei, cu unchiul său, Irod Filip I, (al patrulea fiu al lui Irod cel Mare, provenit din căsătoria cu a treia sa soție, Mariamne a II-a), pe care Irod cel Mare îl dezmoştenise şi care nu avusese niciodată un rol public. Poziţia inferioară a soţului ei faţă de celelalte persoane din familie, nu-i dădea pace. Voia să fie suverană cu orice preţ. Antipa a fost instrumentul de care s-a servit. Era un om slab de care s-a îndrăgostit de ea şi i-a promis că o ia de soţie şi o repudiază pe prima lui soţie, fiica lui Hâreth, regele Petrei şi emir al triburilor vecine Pereiei. Aflând ce punea la cale, prinţesa arabă a fugit la Makaur, unul din uedurile cele mai abrupte de la est de Marea Moartă, de la graniţa dintre statele lui Hâreth şi Antipa, şi de acolo la Petra. Aşa se produce uniunea incestuoasă dintre Antipa şi Irodiada. Legile iudaice erau fără încetare un motiv de scandal între familia Irozilor şi evreii severi. Membrii acestei dinastii numeroase destul de izolată se căsătoreau între ei, nerespectând preceptele Legii. 
Ce s-a întâmplat cu rămăşiţele pământeşti
Ioan a fost ecoul sentimentului general, blamându-l vehement pe Antipa pentru că luase soţia fratelui. Acesta dă ordin să fie arestat în fortăreaţa Makaur. Mai mult timid decât crud, Antipa nu voia însă să-l ucidăm pe Sfântul Ioan. Se temea de mânia poporului, în plus. Tragedia care a urmat se cunoaşte. La un  ospăţ, Salomeea, fiica Irodiadei cun Irod Filip I, îl vrăjeşte pe Irod Antipa cu dansul ei. Influenţată de mama ei, fata îi cere capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie. Ceea ce se şi întâmplă. Faima lui Ioan Botezătorul era însă aşa de mare, încât Irod avea să creadă că Iisus ar fi fost Botezătorul înviat din morţi. Aşa încep să creadă şi unii evrei. Trupul lui Ioan ar fi fost dus de discipolii lui în localitatea Sebastia (azi în Cisiordnia), unde ar fi fost îngropat. Împăratul roman Iulian Apostatul (360-363), duşman al creştinilor, ar fi ars rămăşiţele sfântului. Capul ar fi fost totuşi salvat şi dus la Alexandria, în Egipt, apoi la Constantinopol, de unde a ajuns în provincia franceză Poitou, datorită regelui Pippin al III-lea (715-768). Din trup se spune că au mai rămas nearse un deget şi un braţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...