Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 18 februarie 2015

Aceste 12 ameninţări pot duce la sfârşitul lumii

Fundaţia Global Challenges Foundation a descoperit în colaboarare cu universitatea din Oxford care sunt cele 12 ameninţări care poate pune capăt civilizaţiei noastre.
 Înainte de prezentarea ameninţărilor este citat politicianul britanic William Wilberforce care
a zis că «poţi alege să te uiţi în altă parte, dar nu mai poţi zice niciodată că nu ai ştiut». Este o imagine sumbră a ameninţărilor cu care se crede că ne vom confrunta în curând.
Acestea sunt ameninţările
1.      Schimbări climatice extreme
     Climatologii au tot spus că vor avea loc nişte schimbări majore în ceea ce priveşte clima. Potrivit celui de-al cincilea raport al NATO de anul trecut, situaţia este extrem de serioasă. Cei care au realizat raportul sunt de părere că consecinţele schimbărilor climatice extreme pot duce la un conflict global şi  eventual pot provoca sfârşitul civilizaţiei noastre.
2.      Război nuclear
      Se zvoneşte că Coreea de Nord a pornit activitatea la un reactor nuclear şi riscul declanşării unui război nuclear dintre SUA şi Iran creşte în continuare. Mai multe sute de oameni au murit atunci când SUA a bombardat Hiroshima şi Nagasaki în 1945. De atunci nu au mai fost folosite bombe nucleare într-un conflict, însă deoarece armele nucleare sunt extrem de puternice şi pot provoca dezastru în întreaga lume, posibilitatea unui război nuclear are o influenţă mare asupra politicii internaţionale, scriu cei care au conceput raportul.
3.      Catastrofă ecologică
    În viitor poate avea loc o extincţie în masă a plantelor şi animalelor din cauza unei schimbări drastice sau permanente de ecosistem. Potrivit raportului, acest lucru poate duce la decese în masă şi sfârşitul civilizaţiei noastre.
4.      O  pandemie globală  
   O pandemie este o boală care se extinde în foarte multe regiuni sau în mai multe continente și care infectează extrem de mulți oameni. Un exemplu ar fi gripa spaniolă care a făcut dezastru între 1917 și 1920.
5.      Sistemele globale intră în colaps
   În acest caz se referă de exemplu la un colaps economic de mare amploare cu multe companii care dau faliment și cu o rată mare a șomajului. Colapsul economic este urmat, de regulă de un haos social, revolte și câteodată de anarhie.
6.      Asteroizi
  Asteroizii au provocat daune considerabile de-a lungul istoriei planetei noastre.   Printre altele, autorii raportului menționează asteroidul care a dus la extincția a 75 la sută din vegetația și fauna planetei.
7.      Supervulcani
   Unul dintre supervulcanii care sunt cei mai supravegheați în prezent se află în Yellowstone. Cercetătorii sunt de părere că o erupție de mare amploare a unui asemenea vulcan poate duce la sfârșitul civilzației noastre.
  Erupția care a dus la formarea scărilor siberiene a fost una dintre cele mai puternice din istorie. Aceasta a fost urmată de cel mai mare val de extincție din istoria planetei noastre, scriu autorii raportului.
8.      Biologie sintetică
Biologia sintetică este o ramură a genealogiei care face posibilă crearea de forme de viață sintetice. Cu aceasta, autorii raportului se tem că se va folosi în scopuri necurate, precum la bioterorism, sau pentru a dezvolta un patogen, adică ceva care să cauzeze boli care să țintească omenirea. Cercetătorii dau ca exemplu orezul care reprezintă 20 la sută din toate caloriile consumare de către oameni.
9.      Nanotehnologia
Nanotehnologia este deseori prezentată drept o soluție pentru rezolvarea problemelor, însă și aici cercetătorii scot în evidență reversul medaliei. Aceștia se tem de exemplu că în viitor, grupuri mici de oameni vor putea produce cantități mari de arme sau că nanotehnologia poate juca un rol important la producerea de arme nucleare.
10.   Inteligență artificială
În anul 1997, supermașina Deep Blue produsă de cei de la IBM a reprezentat un eveniment important pentru inteligența artificială.
      Cercetătorii se tem că vom produce mașini pe care nu le vom putea controla și că inteligența artificială se va strădui să-și crească coeficientul de inteligență și va avea acces la cantitatea maximă de resurse.
11.  Riscuri mai puțin probabile
Aici, cercetătorii au colectat riscurile care pot părea ridicole, dar sunt totuși niște riscuri. Cercetătorii spun că multe din riscurile serioase de astăzi au părut ridicole în trecut. Aceștia susțin că trebuie luate în calcul aceste riscuri improbabile. Un exemplu ar fi ca cineva să producă un factor poluant care să facă toată rasa umană sterilă. Cercetătorii mai dau un exemplu : Pot jocurile pe calculator să creeze o dependență atât de mare încât oamenii să spună că mai degrabă ar muri decât să se oprească din jucat.
12.   Viitoarea politică globală va fi proastă
     Există două domenii de bază în managementul catastrofelor în acesr sens : Neglijarea rezolvării unei probleme majore care poate fi rezolvată și înrăutățirea situației, scriu cercetătorii.

    Cercetătorii spun că niciunul din riscurile enumerate mai sus nu va duce la sfârșitul civilizației chiar acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...