Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 3 februarie 2015

Care este misterul longevităţii? Secretele celor mai bătrâne pământene


Au fost martore la războaie şi la efectele lor dezastruoase : Doar puţini oameni mai pot aspune că au trăit trei secole. Astfel de oameni sunt supranumiţi „supracentenari“, ei trecând nu numai vârsta de 100 de ani, ci ajungând să depăşească chiar şi vârsta de 110 ani. Potrivit estimărilor, în prezent, doar între 300 şi 450 de oameni au reuşit acest lucru la nivel global. Doar 80 de cazuri au fost confirmate oficial. Majoritatea superbătrânilor provine din SUA, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Franţa. 
Aparent, persoanele cele mai în vârstă dintre cele 80 sunt femei – cinci dintre ele au fost prezentate de către cotidianul german BILD. 
Dacă doriţi să vedeţi fotografiile supercentenarelor intraţi pe site-ul ziarului german: http://www.bild.de/lifestyle/2015/alter/geboren-im-19-jahrhundert-39514926.bild.html

Potrivit Cărţii Recordurilor
, Misao Okawa este cea mai în vârstă persoană din lume. Născută la 5  martie 1898, aceasta trăieşte în Osaka (Japonia). Ea este, potrivit documentelor oficiale, cea mai în vârstă femeie din Japonia şi cea mai în vârstă persoană cunoscută din Asia. În anul 2014, Misao şi-a serbat ziua de naştere, ajungând la vârsta de 116 ani, într-un azil de bătrâni din Osaka. Okawa a avut trei copii dintre care o fată care a murit, un băiat pe nume Hiroshi şi o fată numită Shizuyo care au amândoi peste 90 de ani. Mai are patru nepoţi şi şase strănepoţi. Singurul ei soţ, Yukio Okawa, a murit deja în anul 1931, ea fiind cea care deţine şi recordul de a fi văduvă de 89 de ani. Cum a ajuns la vârsta asta? Potrivit lui Misao Okawa, acest lucru se datorează sushi-ului şi unui somn suficient pentru a fi întotdeauna în formă.
 Gertrude Weaver, născută pe 4 iulie 1898, trăieşte în Camden (Arkansas) 
Americanca are 116 ani şi este în mod oficial cea mai în vârstă persoană din ţara sa. Bătrâna din Arkansas şi-a serbat ultima zi de naştere împreună cu fiul său Joe în vârstă de 93 de ani, ceilalţi trei copii ai săi nemaifiind în viaţă. A trăit mult mai mult decât soţul ei cu care s-a măritat în anul 1915. În prezent, aceasta locuieşte într-un azil, însă până la vârsta de 109 de ani a locuit acasă cu ajutorul nepoatei sale. Chiar şi atunci, când la vârsta de 104 de ani, a suferit o fractură de şold şi a avut nevoie de o îngrijire specializată, aceasta a reuşit să se întoarcă în propria casă datorită unor măsuri de recuperare. Femeia se menţine în formă făcând mişcare. Se duce singură la masă şi participă la activităţile sportive din azil. Pe lângă aceasta, are grijă să doarmă mult şi nu se atinge de alcool şi ţigări. Credinţa sa în Dumnezeu şi iubirea pentru aproapele au ajutat-o la bătrâneţe, precum şi zicala „Fă ceea ce poţi şi dacă nu poţi atunci nu poţi şi cu asta basta“
Jeralean Talley, născută pe 23 mai 1899,  trăieşte în Inkster (Michigan)
Are 115 ani şi este în mod oficial a doua cea mai în vârsta persoană din SUA.  Jeralean Talley s-a născut în Montrose, Georgia, şi a crescut împreună cu cei zece fraţi ai săi. Din anul 1935, aceasta trăieşte în Inkster, unde l-a cunoscut pe soţul său. După 52 de ani de căsnicie, acesta a murit în anul 1988 la vârsta de 95 de ani. Fiica sa, Thelma, născută în anul 1937, locuieşte împreună cu ea. Jeralean are trei nepoţi, 10 strănepoţi şi patru străstrănepoţi. Este foarte credincioasă, merge încă la biserică, a jucat bowling până la vârsta de 104 ani, până când picioarele nu au mai ţinut-o. De atunci, tot primeşte sfaturi de pescuit – la vârsta de 114 ani a mai putut se pare să prindă şapte lupi de mare. Motto-ul din viaţa ei a fost : « Poartă-te cu oamenii aşa cum ai vrea să se poarte oamenii cu tine » 
Susannah Mushatt Jones, născută pe 6 iulie 1899, trăieşte în Brooklyn (New York) 
Documentele oficiale confirmă faptul că Susannah are, de asemenea, 115 ani şi este astfel a parta cea mai în vârstă femeie din lume. Fiind a treia ca vârstă din 11 copii, ea a crescut în statul Alabama. Ar fi dorit să devină profesoară, însă părinţii nu au putut să-i finanţeze studiile. În loc de a merge la studii pentru a deveni profesoară, ea a plecat în anul 1923 la New York, unde şi-a cunoscut soţul. Căsnicia a durat, însă, doar cinci ani. Susannah a rămas fără copii, însă s-a implicat într-un proiect de burse la o facultate care ajuta copiii afroamericani. În prezent, femeia de 115 ani are peste 100 de nepoţi şi strănepoţi. La vârsta de 100 de ani şi-a pierdut vederea din cauza unui glaucom, iar auzul şi l-a pierdut parţial. Ea a refuzat multe recomandări de a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, dintre care a refuzat şi un stimulator cardiac. Aşa şi-a dus viaţa: fără ţigări, fără alcool, fără petreceri, fără machiaj sau păr vopsit, 10 ore de somn zilnic şi o căsnicie scurtă.Emma Morano, născută pe 29 noiembrie 1899, trăieşte în Pallanza (Italia) 
La vârsta de 115 ani, Emma este a cincea cea mai în vârstă persoană din lume, care este înregistrată oficial la evidenţa populaţiei. Ea este, astfel, cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată în Italia şi ultima din Europa a cărei an de naştere este din secolul al XIX-lea. Aceasta a fost cea mai în vârstă din opt copii. Mama sa, mătuşa şi nişte fraţi au ajuns la vârsta de 90 de ani, sora sa a ajuns chiar la vârsta de 102 ani. Emma Morano s-a măritat în anul 1901. Relaţia ei s-a terminat în anul 1938, la scurt timp după moartea unuia dintre copiii săi care nu a trait decât şase luni. Până la moartea soţului ei din 1978, cei doi au trait separaţi, însă, au rămas căsătoriţi. Până în prezent, femeia de 115 ani trăieşte singură în casa sa. Secretul ei pentru o viaţă îndelungată este: trei ouă pe zi, un pahar de brandy home-made şi gânduri pozitive.(O. A.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...