Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch På svenska

sâmbătă, 19 decembrie 2015

complet -Războiul stelelor, orginea neştiută a mituluiRăzboiul stelelor, orginea neştiută a mitului
George Lucas a dat lovitura cu seria „Războiul stelelor”!
Totul a pornit de la filmul din 1977 care a intrat în legendă. Mulţi cineaşti l-au combătut atunci, acuzându-l că pune în pericol prin subiecte infantile.
Însă Lucas era un om ferm, inflexibil. Nu a fost niciodată strălucit la şcoală, dar avea obsesia de a deveni milionar înainte de a împlini 30 de ani.
O lovitură de maestru
Lucas a dorit dintotdeauna să facă science fiction. Voia să facă un film pentru copii din care să se tragă o învăţătură moralizatoare, îşi aminteşte Peter Biskind într-o carte despre Hollywood-ul anilor 1970. Nici agentul, nici avocatul său nu credeau în el, dar fiind clientul lor au luptat să-I împlinească visul. Casa Universal nu s-a arătat interesată, dar Fox a acceptat ideea. Lucas a negociat la sânge. Nu a cerut doar bani, ci şi drepturile pentru muzică şi pentru posibilele continuări, drepturile de merchandising. “Vreau să câştig de cinci ori mai mult decât Francis Coppola cu aceste jucării”, spunea acesta.
Pretenţii pentru scenariu
După ce a semnat cu Fox, Lucas a avut nevoie de doi ani şi jumătate ca să scrie scenariul î locuinţa lui în care îl privea un portret al lui Eisenstein din perete. Suferea de dureri de cap, de piept şi de stomac. Avea obsesii. Nu putea folosi decât un anumit fel de creioane şi hârtie. A fost gata abia în august 1975. S-a inspirat după prietenul Coppola pentru personajul Han Solo.
Filmări tensionate
Filmările au început la Londra în 1976. Lucas nu era deloc amabil. Tot timpul ţipa. “poţi să scrii această porcărie dacă vrei, însă e imposibil s-o spui”, i-a strigat Harrison Ford. Steven Spielberg s-a oferit să-l ajute în unele scene, dar Lucas a refuzat. Când a avut loc prima proiecţie, în faţa unui grup de prieteni şi şefi ai studiourilor, efectele speciale nu erau gata şi nimeni nu a aplaudat la final. Lucas şi-a dat seama că publicul trebuie electrizat, de emoţie.
Lecţii învăţate
La lansarea odiseei sale spaţiale, în mai 1977, Lucas era aşa de emoţionat că a decis să plece în Hawaii. Acolo a aflat de la şefii de la Fox că oamenii fac lungi cozi să-i vadă filmul. “Suntem bogaţi”, s-a gândit. “Războiul galaxiilor” a costat 9,5 milioane de dolari. La care s-au mai adăugat două pentru copii şi publicitate. Însă în numai 3 luni a adus câştiguri de 100 de milioane de dolari.
Criticile colegilor
Lucas a obţinut aplauzele publicului, dar a fost criticat de mulţi colegi de branşă. Spielberg şi Martin Scorsese, l-au făcut praf. John Milius l-a acuzat că a transformat cinema-ul într-un “parc ieftin de distracţii”. Robert Altman i-a reproşat că a omorât cinema-ul. “Când se satură, oamenii uită de gustul bun al mâncării”, a spus şi regizorul William Friedkin. “Nu am ucis industria cinema-ului, nici nu am făcut-o ifantilă. De ce oamenii vor să vadă filmul, dacă nu e bun?”, s-a apărat Lucas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

StatisticiDisplay Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Intraţi în comunitatea Minuni Mistere

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...