Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 27 ianuarie 2016

Din secretele patinajului artistic


Cu ocazia deschiderii Campionatelor europene de patinaj artistic, care a avut loc astăzi în Slovacia, vă prezentm câteva date din istoria acestui sport minunat.
În Olanda, patinajul era practicat de oameni din secolul XVI, după cum stau mărturie vechile tablouri. În 1610, carnavalul patinajului era organizat la curte de împăratul Rudolf al II-lea, care a contribuit la democratizarea acestui sport rezervat nobilimii. Și la Paris, sub domnia lui Ludovic al XVI-lea, se practica patinajul. Printre personajele istorice care au patinat se numără: Doamna de Pompadour, Napoleon, Napoleon al III-lea, dinastia Stuarților. Regina Victoria l-a cunoscut pe viitorul ei soț, prințul Albert, la patinaj pe gheață. Și faimosul cuceritor de femei, Casanova, era un mare amator de serenade pe patine. În iarna din 1759, pe când urmărea două tinere, o cădere pe gheață i-a pricinuit o serie de hematoame amorezului.
Patinatorul american Jackson Haines este considerat părintele patinajului artistic modern. În 1864, el s-a declarat campion național al SUA. Haines a prezentat o nouă manieră de a patina și un nou tip de patine, montate pe lame de oțel. A obținut apoi succes în Europa, unde, la Stockholm, prestația sa s-a compus din mai mulți pași de dans noi. La Viena, în 1868, cucerește publicul valsând pe patinoar. Prestația sa este imitată de 500 de cupluri. Apoi dă naștere unei școli de patinaj la Viena. Considerat primul patinator artistic din istorie, Jackson Haines s-a stins la 1875, în vârstă de numai 31 de ani, ucis de o pneumonie. Elevii lui continuă să dezvolte această disciplină și își fac apariția primele reguli oficiale. Reglementările aveau să fie preluate mai târziu de Uniunea internațională de patinaj. La începutul secolului XX, patinajul artistic se dezvoltă mai mult ca disciplină sportivă grație suedezului Ulrich Salchow. Utilizând patine cu lame dințate, el devine de zece ori campion mondial. În 1908, devine primul campion olimpic de patinaj artistic. Își marchează cariera printr-un salt care îi poartă numele. Prima probă olimpică de patinaj artistic a fost introdusă la Jocurile Olimpice de la Londra, în 1908. În ultimii ani care precedă Primul Război Mondial, sportul cunoaște un mare avânt, inclusiv patinajul artistic și de viteză. Deschiderea palatului sporturilor de la Berlin și patinoarul său de 2.400 de metri pătrați marchează o etapă foarte importantă în istoria patinajului. Performanțele patinatorilor cresc. Apar marii patinatori germani, cum ar fi Werner Rittberger, inventator al unui salt care și astăzi îi poartă numele, și Charlotte Oelschlägel, datorită căreia patinajul câștigă popularitate în SUA. Însă abia după Primul Război Mondial, în 1922, se reînnoadă marile competiții de patinaj artistic. Norvegiana Sonja Henie a avut un rol esențial. Campioană mondială de zece ori, ea a fost una dintre femeile cele mai admirate timp de zece ani. Patinatorul austriac Karl Schäfer este de asemenea un personaj de neuitat în istoria patinajului din anii 1930. Între 1929 și 1936, el a devenit campion al Europei de șapte ori.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...