Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 5 ianuarie 2017

De ce unii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie?

Unii ortodocși, îndeosebi din Biserica ortodoxă rusă, și grecocatolici au păstrat calendarul iulian (introdus de Iulius Cezar), care are o diferență de 13 zile față de calendarul actual, gregorian (instituit de papa Grigore al XIII-lea în secolul XVI)).
25 decembrie din calendarul iulian corespunde cu 7 ianuarie din calendarul gregorian. Credincioșii țin un post de 40 de zile înainte de Crăciun, de la 28 (15 noiembrie), sărbătoarea apostolului Filip (de aceea se mai numește Postul lui Filip) până la 6 ianuarie (24 decembrie). Se ajunează până la apariția primei stele a serii (aluzie la steaua care i-a călăuzit pe magi). Cele două duminici de dinainte de Crăciun se numesc ”Duminicile strămoșilor”, consecrată patrairhilor și pofeților din Vechiul Testament, respectiv ”Duminica părinților”, consacrată părinților după carne ai lui Iisus Hristos, așa cum apar în Genealogia Domnului.

Cum se serbează Crăciunul?

La 24 decembrie (6 ianuarie) se celebrează Vecernia de Crăciun apoi prima Liturghie euharistică în cursul căreia se rostește Evanghelia Nașterii. Apoi are loc o a doua Liturghie euharistică cu canonul sfântului Ioan Hrisostom, în care se rostește Evanghelia sosirii Regilor Magi. La 8 ianuarie, este Soborul Maicii Domnului și se celebrează euharistia în onoarea Fecioarei Maria. 12 zile mai târziu, la 6 (19 ianuarie), se serbează Epifania sau Teofania, în cursul căreia se serbează Botezul Domnului.
Care sunt  tradițiile populare? 
Obiceiurile diferă de la țară la țară. În Rusia, 24 e ziua postului până la căderea nopții (socelnik). După celebrarea primei Liturghii, se mănâncă ”kutia”, amestec de grâu cu fructe confiate. Copiii și adulții cântă cântece populare colindând în grupuri din casă în casă și le este servită ”kutia”. Cântecele se numesc ”koliada”. Ieslea nu este tradițională, dar icoana Nașterii este expusă și decorate în case. Se împodobesc mai degrabă pini decât brazi și se oferă cadouri. Moș Crăciun rus se numește Ded Moroz  și are ofiică numită Sniegurotchka În sudul Rusiei se aprind focurile de Crăciun. În timpul comunismului creștinii erau persecutați, bisericile au fost distruse masiv, la fel și obiceiurile.
Rețetă Kutia
Fierbeți grâul sau orezul, puneți ulei fără miros adăugați stafide, caise confiate tăiate bucăți, nuci măcinate, miere, după gust.

La masa de Crăciun se servesc blinii, preparate pe bază de pește, picioare de vită, cârnați de casă, vită înăbușită, piroghi, pâine cu mirodenii, biscuiți cu miere și mac, diferie băuturi.
           



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...