Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 1 februarie 2017

Hai să vedem lucruri senzaționale Misterele splendidului crin roșu

Astăzi, crinul Amarylis

 (hippeastrum)

Hippeastrum (hippeastrele) este un gen botanic de 80 de specii de plante cu bulbi originare din regiunile tropicale și subtropicale ale Americii Centrale și ale Americii de Sud.
Provin din nordul Argentinei sau Mexic și din Caraibe. Aparțin familiei Liliacee sau Amarylliadacee, potrivit clasificării clasice. Unele specii sunt cultivate pentru florile lor mari, spectaculoase și sunt numite prin abuz de limbaj Amaryllis, referindu-se la un gen distinct din Africa, aparținând aceleiași familii de plante. Numele Hippeastrum a fost ales de reverendul William Herbert în 1837. Nimeni nu știe de ce a ales acest nume. Însă se crede că s-a gândit că mugurii seamănă la deschidere cu o ureche de cal (în limba greacă hippo înseamnă cal), iar floarea seamănă cu o stea (astrum, înseamnă astru în latină). Primele pepiniere pentru comercializare au fost înființate de olandezi care au importat multe specii din Mexic și America de Sud, începând din secolul XIX. În 1946, olandezii au înființat pepiniere în Africa de Sud. În prezent, în majoritate, Hippeastrum provin din Olanda și Africa de Sud, însă bulbii sunt produși astăzi și în SUA, Japonia, Israel, India, Brazilia și Australia. Bulbii olandezi produc mai întâi flori și apoi frunze. Bulbii din Africa de Sud produc de obicei frunze și flori simultan

Ciclul de înflorire
Abia după mai mulți ani un tânăr amaryllis ajunge la maturitate sexuală și va fi în măsură să facă flori. Apoi înflorește o dată pe an, dar în cazul Hippeastrum striatum, înflorirea se produce de mai multe ori pe an. Ciclul de înflorire se derulează în trei etape: înflorirea însăși, achiziția de rezerve energetice, urmată de o perioadă de repaus. Ca și la amaryllis, ciclul se repetă până bulbul moare. Ciclul începe când, prin udarea progresivă, bulbul germinează și un mugur floral începe să apară șase săptămâni mai târziu. Acesta poate să atingă 45 de cm înălțime, va înflori, apoi va rămâne înflorit două-trei săptămâni după care va lăsa locul frunzelor, care vor apărea în timpul sau puțin după înflorire. Fotosinteza este destul de redusă în timpul acestei perioade. În principal rezervele din bulb permit tijei florale să crească. Când florile se veștejesc, este recomandat să se taie tija florală la circa cinci centimetri de la bază pentru ca bulbul să nu cheltuiască energie ca să-l întrețină. Spre deosebire de Amaryllis, la Hippeastrum, frunzele cresc în același timp cu lampa florală. După înflorire, frunzele vor rămâne o perioadă de mai multe luni pentru a înmagazina rezevele energetice în bulb datorită procesului de fotosinteză. În această perioadă e important ca planta să fie bine udată și poziționată într-un loc cald și expus bine la soare. În timpul acestei perioade, stratul din bulb care conține rezerve energetice se micșorează și se usucă, adăugând un strat protector în jurul bulbului. Acesta este înlocuit de alte frunze care, o dată tăiate, vor constitui locul de stocare a rezervelor energetice ale plantei.
Perioada de repaus
Perioada de repaus este critică la amaryllis. Fără aceasta bulbul nu va înflori anul următor. De aceea, după achiziționarea de rezerve, trebuie redusă progresiv udarea plantei pentru ca frunzele să înceapă să se usuce și în final să fie tăiate. Atunci, bulbul se pune într-un loc întunecos și răcoros timp de o perioadă de 10-12 săptămâni, apoi ciclul reîncepe.
Atenție, amaryllis e toxic pentru consum!
Hippeastrum e o plantă de interior foarte populară pe timp de iarnă. Bulbul e fragil la ger. Se poate totuși cultiva în exterior în unele regiuni cu climat temperat. Temperatura optimă de creștere a plantelor mici este de circa 20-23 °C , sau 16-18 °C, pe timpul înfloririi, pentru ca înflorirea să fie mai prelungită. La 7 -16 °C este păstrată atunci când florile și frunzele sunt veștejite și se încetează udatul, iar ghiveciul este păstrat departe de umiditate timp de 3-4 luni până la o nouă creștere (se văd frunzele din nou crescând).  
Mărimea ghiveciului
Alegeți un ghiveci mare (de 5-10 ori mărimea bulbului) și puneți deasupra o cantitate de bile de argilă pentru favorizarea circulației aerului. În natură, crește pe stânci cu rădăcinile în aer. Cultura în ghivece mari face bulbii mai mari și mai numeroși. Bulbii mici trebuie îngropați pe jumătate, când planta e mai mare, o treime se lasă afară. Mențineți solul umed în perioada activă a plantei. Apa trebuie să fie caldă, la temperatura camerei. Adăugați îngrășământ organic în fiecare săptămână din mai până în septembrie. Schimbați ghiveciul vara, la schimbarea frunzelor, când bulbul devine prea mare. Mereu după înflorire!
Există 5 tipuri de Hippeastrum:
1.     Cu flori simple;
2.     Cu flori duble;
3.     În miniatură;
4.     Hippeastrum cybister;
5.     Trompetă.
Bulbii de Hippeastrum pot ajunge la 10 cm diametru și produc între 3-7 frunze lungi persistente uneori de 10-60 cm lungime și 1-5 cm lățime. Tija florală se ridică la 5-60 cm înălțime și 1-3 cm diametru. Are între 2-5 flori pe tijă și fiecare floare măsoară 10-20 cm lățime cu 6 petale (3 interioare și 3 exterioare).
Boli
Problemele cele mai frecvente sunt acarienii, păianjenii roșii sau galbeni și ciupercile. Simptomele că suferă de o infecție cu Stagonospora: pete roșii care devin longitudinale cu timpul, creștere redusă, tije florale în unghi și în final putrezirea bulbului. Bulbii foarte afectați trebuie aruncați. Dacă e puțin afectat se poate încerca un tratament cu apă caldă în special a frunzelor. Bulbul se pune în apă la 40-46 °C; se menține temperatura constantă pentru cel puțin 30 de minute. În mediul lor natural din America de Sud temperaturile de vară sunt de 50 °C  la umbră și plantele sunt foarte rezistente la boli. Dar plantele care provin din locuri mai răcoroase auportă mai greu temperaturi crescute.


 

Un comentariu:

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...