Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 16 ianuarie 2018

S-au refăcut estimările! Când va cădea pe pământ staţia spaţială cu substanţe extrem de toxice şi ce riscuri sunt pentru omenire şi România

Laboratorul spaţial Tiangong 1 al agenţiei spaţiale chineze se va prăbuşi pe Pământ între martie şi aprilie. Lansat în 2011, Tiangong 1, sau “Loc celest”, a făcut parte din eforturile Chinei de a se impune ca un jucător major în industria spaţială şi de a crea un laborator orbital cu echipaj uman pentru cercetarea ştiinţifică. 
După luni de speculaţii privitor la ciudăţeniile observate pe orbita Tiangong 1, agenţia spaţială chineză, CNSA, a recunoscut în septembrie 2016 că a pierdut controlul staţiei şi ar putea să cadă înapoi pe Pământ, ducând la temeri că resturi din aceasta ar putea să se prăbuşească. Iniţial se spune că prăbuşirea staţiei s-a accelerat şi era posibil să se prăbuşească înainte de sfârşitul anului 2016 sau la începutul anului 2017. Experţii estimează că laboratorul purtător de substanţe extrem de toxice ar putea să cadă însă între martie şi aprilie 2018. O mare parte din resturi vor arde în atmosferă înainte, ajungând pe pământ doar între 10 şi 40 % din satelit. Orbita medie a Tiangong 1 a coborât de la 289.1 la 281.3 km din decembrie 2017, potrivit agenţiei spaţiale chineze. Agenţia spaţială europeană (ESA) estimează căderea sa pe Terra între 17 martie şi 21 aprilie. După coroborarea tuturor estimărilor se estimează 20% şanse să se prăbuşească în martie, 60% în aprilie şi 20%  în mai. Predicţiile se pot însă schimba pe măsură ce noi măsurători orbitale vor fi disponibile. Este imposibil să se prevadă cu exactitate unde va cădea. Însă şansele de a lovi zone populate sunt extrem de mici. Ţări cu risc ar fi doar Spania, Italia, Grecia, Turcia, India şi părţi din SUA, potrivit ESA. Oamenii nu trebuie însă să se teamă că vor fi loviţi de resturile din laboratorul chinez ce vor cădea, scrie “Daily Mail”. Probabilitatea ca cineva să fie lovit de o rămăşiţă din Tiangong-1 este de 1 la milion, mai mică decât şansa de a da lovitura la loterie. În istoria omenirii nicio persoană nu a fost rănită de reziduri revenite pe planetă din spaţiu. O singură persoană a fost lovită de un reziduu spaţial, dar nu rănită. Substanţe toxice corozive, cum ar fi hidrazina, ar putea ajunge pe sol în urma căderii resturilor din laborator. Expunerea la hidrazină se crede că ar produce cancer oamenilor. Expunerea pe termen lung la aceste substanţe toxice poate să afecteze ficatul, rinichii şi sistemul nervos central. Lichidul e coroziv şi poate produce dermatite pe pielea oamenilor şi a animalelor. Tumori nazale, de plămâni şi de ficat au fost observate la rozătoare expuse la hidrazină. Aparatul se află acum la o altitudine de mai puţin de 300 de kilometri pe orbită, într-o cădere necontrolată. Calculele făcute de ESA arată că niciun fragment nu va cădea dincolo de latitudinea de 43 de grade N şi de 43 de grade Sud. Asta înseamnă că prăbuşirea e posibilă între aceste latitudini, inclusiv în unele ţări europene. România se află între latitudinile de 43 de grade 37’7’’ și 48 de grade15’06’, deci nu e deloc în pericol. Însă data şi locul unde va cădea nu pot fi prezise decât cu mare incertitudine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...