Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 20 octombrie 2018

Misterele celor mai înalte clădiri din lume Cum stau în picioare?



Turnuri strâmbe, aplecate, răsucite și foarte înalte. Cum stau în picioare? Forma neregulată nu e numai o problemă estetică, ajută și la contracararea forței vântului, cel mai mare dușman al unui turn zgârie-nori.  Cu cât e mai înalt un turn, cu atât este lovit mai violent, la 600 de metri înălțime, de exemplu, o rafală își dublează forța și, când întâlnește un obstacol, cum ar fi un zgârie-nori, produce un efect de buffeting (oscilații foarte puternice-n.r.) care pot crăpa edificiul, dacă nu e bine proiectat. Se preocupă să facă zgârie-norii să stea în picioare
inginerii de structură. În prezent se testează vibrațiile reale asupra unui turn zgârie nori datorită unui turn de test Thyssenkrupp Rottweil. Aici un ”amortizor armonic” reproduce oscilațiile naturale cauzate de vânt la înălțimi excepționale și în condiții meteorologice. În acest mod se economisesc timp și bani, adaptând structura internă la condițiile operative reale. În afară de aceasta, un turn zgârie-nori trebuie să fie solid ancorat în sol, cel mai potrivit fiind un subsol stâncos. Fundația trebuie să fie foarte adâncă și fortificată. După fundație trebuie construit un endoschelet de oțel, calculând că structura trebuie să suporte toată greutatea turnului zgârie-nori. Structura este compusă dintr-o parte externă și una internă prinse între ele. La Dubai, se află cel mai înalt turn din lume. Are înălțimea de 828 de metri și se numește Burj Khalifa. A fost proiectat de o companie de arhitectură din SUA, are 160 de etaje destinate birourilor și apartamentelor. Etajele sunt legate cu ascensoare rapide care urcă și coboară cu 60 de kilometri pe oră. Proiectul a fost făcut de Studio Skidmore, Owings & Merrill. 

Nucleul central al spiralei în Y se îngrijește de rezistența la torsiune a structurii, intersecția zidurilor și coridoarelor toate în beton armat sunt studiate pentru a suporta sarcinile gravitaționale și laterale. Diferitele înălțimi ale turnului prezintă avantajul că dau diferite lățimi ale etajelor care au efect de a rupe efectul fluxului uniform al vântului. Pe al doilea loc ca înălțime se situează turnul de transmisie digitală din Tokyo, Tokyo Sky Tree. Are înălțimea de 634 de metri, este al doilea cel mai mare turn de pe planetă. Are o bază triunghiularră și o siluetă inspirată de lungile spade de samurai. Găzduiește un teatru, un acvariu, un centru comercial, hotel, restaurante și birouri. A fost inaugurat în 2012. 

Shanghai Tower, din Shanghai, este al treilea cel mai înalt turn din lume, cu 632 de metri înălțime. Construirea acestuia a fost realizată în urma unui concurs international de compania Gensler. Are 128 de etaje și o suprafață de 420.000 de metri pătrați. Este cel mai frumos turn din lume care se rotește cu un grad pe etaj, rotirea contracarând curenții de aer ce se învârtesc în jurul edificiului. Sunt astfel întrerupte posibilele vârtejuri care ar putea provoca vârtejuri care la gigantica înălțime a turnului zgârie-nori pot provoca solicitări mult prea puternice. Din cauza siluetei sale speciale, forțele laterale ale curenților de aer sunt reduse cu 24%, ceea ce este foarte important, într-o zonă cu taifunuri puternice cum sunt la Shanghai. Seismicitatea zonei, clima cu mult vânt, solul argilos au făcut necesare realizarea unei structuri solide. Baza turnului e o platformă cu fundație de peste 5 metri grosime constituită din 61.000 de mc de beton. Aceasta susține un masiv miez central de unde pornesc ramificații structurale ce susțin etajele care se subdivid structural în nouă părți.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...