19* Sfântul Nicolae, pe care
copiii îl așteaptă cu daruri la 6 decembrie, era originar din Patara, Lichia,
Asia Mică. În jurul anului 300 a fost victimă persecuțiilor împotriva
creștinilor. A participat rănit la sinodul de la Niceea. L-a pălmuit atunci pe
ereticul Arie, iar mâna cu care l-a pălmuit se află Bisreica Gheorghe Nou, unde
face minuni. A fost dăruită domnitorului Mihai Viteazul de cardinalul Bari. Inițial,
Sfântul Nicolae a fost înmormântat la Myra, în prezent Demre. În 1087, niște negustori
italieni i-au dus moaștele la Bazilica din Bari, unde se află și acum.
20*.La Parma a fost creat
parmezanul, parmigiano-reggiano, cea mai vestită specialitate de brânză din
Italia. Pentru
a obține un kilogram de parmezan, sunt necesari 16 litri de lapte. Se lasă la
fermentat în vase de cupru. E nevoie de 3 ani ca să ajungă la maturitate, sub
formă de pastă dură cu structură granulară.
21*. Focaccia este o mâncare tradițională din Liguria, Italia. Este un
aluat copt pe vatră în care sunt adăugate ingrediente precum cele din pizza. În
aluat se pune ulei de măsline în loc de drojdie. Se crede că rețeta de bază ar
fi de origine etruscă sau din Grecia antică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment