Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 21 ianuarie 2019

Fenomenul climatic care a distrus 2 imperii, Imperiul Otoman și Dinastia Ming, revine


Un fenomen care a dus la prăbușirea Imperiului Otoman în Turcia și Dinastia Ming din China va lovi planeta din nou. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au trasat variabilitatea naturală a mișcării Centurii Tropicale în urmă cu 800 de ani.
Centura Tropicală este o zonă de ploaie activă poziționată mai mult în jurul tropicelor. Dar această centură este subiectul unor schimbări care pot aduce secetă ce a fost legată de tulburări, migrație în masă și prăbușirea civilizațiilor în emisfera nordică. În ziarul său,
Urmărind Mișcarea Tropicelor în urmă cu 900 de ani, Universitatea din Arizona scrie: ”Din 1568 până în 1634, tropicele s-au extins spre nord, a descoperit echipa. Acea perioadă coincide cu secete severe și alte pertubări ale societății umane, inclusiv prăbușirea Imperiului Otoman din Turcia și sfârșitul Dinastiei Ming din China și aproape abandonarea Coloniei Jamestown din Virginia. Echipa a folosit inelele anuale ale copacilor din cinci locații diferite din emisfera nordică pentru a-și da seama de ploile anuale. Ei au descoperit că Centura Tropicală s-a schimbat, a adus secetă ceea ce a dus la criză și la foamete. În secolul XVII, Imperiul Otoman a suferit o criză majoră economică și tulburări sociale după o revoltă liniștită cauzată de secetă masivă și foame. La sfârșitul secolului, imperiul a pierdut controlul asupra provinciilor și a fost înfrânt de români în 1877. Întreaga criză a fost cauzată de brusca schimbare a centurii Tropicale. În mod similar s-a întâmplat și căderea Dinastiei Ming, care a durat din 1618-1688, din cauza unor revolte țărănești conduse de Li Zicheng declanșate de foamete. Coautoarea Valerie Trouet a spus pentru Daily Star Online: ”Spre deosebire de oamenii din Jamestown și Dinastia Ming, avea acum cercetători care pot înțelege mai bine ce se întâmplă. Oamenii din trecut nu au avut idee că fluctuațiile de temperatură au fost de vină. Problema este cum să folosim resursele pentru a combate schimbările climatice”. Variabilitatea internă a climei Pământului afectează mișcarea tropicelor și expansiunea din prezent e partial cauzată de gazele cu efect de seră din atmosferă cauzate de omenire. Când s-a mai întâmplat acest fenomen, au fost migrații în masă de oameni ca acum, spune Valerie Trouet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...