Ca și în cazul altor alimente, miturile și legendele despre beneficiile și
tainele ciocolatei sunt multe.
Albă, neagră, cu lapte, cu fructe uscate, cu
alcool sau cu fructe, ciocolata se găsește în multe varietăți. Ciocolata este
compusă din diferite substanțe, cafeină și teobromină, care stimulează sistemul
nervos central. Asta explică de ce atunci când mâncăm ciocolată să ne simțim
(temporar) mai energici. Trebuie însă ținut cont că este important să nu abuzăm
de acest aliment, fiindcă putem suferi episoade de nervozitate sau tahicardie
dacă vom mânca ciocolată în mari cantități. În general, 100 de grame de
ciocolată cu lapte conține numai 20 de miligrame de cafeină și aceeași
cantitate de ciocolată neagră 60-69% conține 64 de miligrame. Sunt cantități
care nu trebuie să ne preocupe dacă ne bucurăm de o sănătate bună. Potrivit
Autorității de Securitate Alimentară, un consum de până la 400 de miligrame de
cafeină pe zi nu presupune nicio problemă pentru majoritatea adulților
sănătoși.Ciocolata neagră, mai sățioasă decât celelalte tipuri de ciocolată
În ce privește sațietatea, s-a
demonstrat că ciocolata neagră e mai sățioasă decât celelalte tipuri de
ciocolată. Se vorbește mult de proprietățile antidepresive ale ciocolatei
datorită prezenței moleculelor de feniletilamină, anandamina și triptofan. Totuși,
acest efect nu a fost demonstrat. Ceea ce este sigur și demonstrat este că mâncatul
ciocolatei ne trezește un sentiment de confort și plăcere. Acest lucru se
datorează faptului că, atunci când consumăm ciocolată, se secretă în corp
serotonină, ceea ce generează satisfacție. În privința beneficiilor pentru
inimă, nu există dovezi că flavonoizii prezenți în cacaoa solidă au acest
efect.
Nu provoacă probleme
Deși multe persoane leagă apariția
acneei de consumul de ciocolată, se poate spune că nu s-a demosntrat până acum
că ciocolata favorizează apariția de coșuri. Este mai probabil ca acneea să fie
cauzată de tulburări glandulare. Ciocolata este un produs sensibil care își
poate pierde strălucirea și să capete o colorare mată sau cu urme albe, dacă nu
este conservată bine. Dacă aspectul și textura au de suferit, nu înseamnă că
nu mai e bună pentru consum. Dacă vreți să se păstreze un bun aspect al
ciocolatei, păstrați-o într-un loc uscat, aerisit, protejat de lumină și la
temperaturi între 18-20 ˚C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment