Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 18 martie 2019

Misterul meteorului de 10 ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima. Cât e de periculos pentru Pământ?

Un obiect uriaş s-a “prăbuşit” în atmosfera Pământului deasupra Rusiei. Meteorul gigantic a fost la zece minute de a ajunge la Pământ în decembrie, dar abia acum s-a aflat de acesta.
Potrivit informaţiilor date publicităţii de NASA , explozia petrecută la 18 decembrie a fost cea mai mare de la cea din Celiabinsk din Rusia, de acum 6 ani. Meteorul şi-a găsit sfârşitul în atmosfera superioară deasupra Mării Bering, în apropiere de Peninsula Kamceatka a Rusiei, eliberând energie echivalentă a zece bombe atomice detonate la Hiroshima în 1945. Obiectul, cu un diametru de câţiva kilometri, a lovit atmosfera la circa 32kms şi a explodat la circa 25.6km de suprafaţa Pământului. Kelly Fast, de la agenţia spaţială americană, NASA, a spus pentru BBC: “A fost 40% din energia eliberată la Celiabinsk, dar fiind deasupra mării nu a avut acelaşi impact. “Avem noroc că e atât de multă apă pe planetă”, a spus Lindley Johnson, ofiţer de apărarea planetei de la NASA pentru BBC. Un obiect de această mărime e aşteptat să lovească Pământul de circa două-trei ori la 100 de ani. Evenimente similare cu impact asupra Terrei, mult mai mici, au avut loc în Norvegia în 2006, în Peru, în 2007, când s-a eliberat un gaz otrăvitor şi câţiva oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, în Sudan, în 2008, când a fost vorba de primul meteorit detectat înainte de a ajunge în atmosfera Pământului. Explozia de la Celiabinsk din 2013, deasupra Rusiei, a cauzat mari distrugeri fără a atinge solul şi în decembrie 2018 cel puţin doi meteoriţi de mărimea unui autobus au căzut pe Pământ. Există ameninţarea unui asteroid care ar putea distruge un oraş, B612, există 100% riscul că va lovi, dar nu există siguranţă 100% când.

Care este diferența dintre asteroid, meteor meteorit și cometă?

Iată ce explică Nasa:

  • Asteroid: Un asteroid este un mic care orbitează Soarele. Cei mai mulţi se găsesc în centura de asteroizi (între Marte şi Jupiter), dar se pot găsi oriunde (inclusiv pe o traiectorie în impact cu Pământul)
  • Meteoroid: Când doi asteroizi se ciocnesc unul cu altul, micile bucăţi care se rup se numesc meteoroizi
  • Meteor: Dacă un meteoroid intră în atmosfera Pământului, începe să se pulverizeze şi devine meteor. Pe Pământ apare ca o dâră de lumină pe cer, fiindcă roca arde
  • Meteorit: Dacă un meteoroid nu se pulverizează complet şi supravieţuieşte călătoriei în atmosfera Pământului, poate ateriza pe Pământ. În acest punct, devine meteorit.
  • Cometă: Ca şi asteroizii, o cometă orbitează Soarele. Totuşi, în loc să fie făcută mai mult din rocă, o cometă conţine multă gheaţă şi gaze, ceea ce rezultă î uimitoare coz ice se formează în urma lor (din cauza gheţii şi a prafului ce se pulverizează).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...