Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 3 aprilie 2019

Cine a fost cu adevărat doctor Frankenstein?


Istoria reală a doctorului Frankenstein, profanator de morminte obsedat de transplantarea sufletului, a fost prezentată recent în publicația spaniolă abc. Monstrul Frankenstein este un personaj de ficțiune născut din tocul scriitoarei britanice Mary Shelley (1797-1851). Însă de obicei operele de ficțiune sunt inspirate după fapte reale. Creatura prezentată de faimoasa romancieră s-ar fi inspirat după un medic teuton care a trăi între secolele XVII și XVIII. Pe o colină, în apropiere de orașul german Darmstad, landul Hessa, se află castelul Frankenstein, care literalmente se traduce ”piatra francilor”. Prima referință la construirea sa datează din secolul XVIII, după care a suferit distrugeri, reconstrucții și iar distrugeri. În 1673, într-una din dependințele acestui castel s-a născut Johann Conrad Dippel.
Johann Conrad Dippel
Era fiul unui pastor luterană. În tinerețe a făcut studii de teologie și filosofie. Apoi a început să se preocupe de alchimia, precum alți iluminați ai momentului, care încercau să transforme cuprul în aur. Dippel a ajuns să afirme că poseda secretul de a da naștere vieții din materie fără sânge, ceea ce i-a determinat pe învățații de la Universitatea din Giessen să-l expulzeze.

 

Cu ce se ocupa adevăratul doctor Frankenstein


În timpul șederii sale în castelul Frankenstein, doctorul Dippel a construit un laborator în care lucra zi și noapte. Fructul muncii sale asidui a fost descoperirea unui ulei elaborat din fluide extrase de la animale, filtrate în tuburi de fier, și numit ”ulei empireumatic”, sau uleiul lui Dippel. Alchimistul susținea că cine bea poțiunea devenea centenar. Din vânzarea elixirului a obținut onorarii care i-au permis să facă experimente în laborator. Cercetările lui Dippel au avut mereu lumini și umbre. Din uleiul de animale a obținut o vopsea albastră care a fost numită ”albastru de Prusia”, una din cele mai cunoscute și mai folosite.  

Doctor Frankenstein și transplantul de suflete

 

Castelul Frankenstein s-a învăluit în mister din cauza experimentelor lui Dippel. La adăpostul securității asigurate de zidurile fortăreței sale, acesta făcea experimente macabre care depășeau limitele rațiunii. Se povestea că alchimistul pleca noaptea din castel, profana morminte și fura cadavre. Diseca resturile umane și făcea experimente. Dippel voia să găsească o metodă pentru a transplanta sufletul dintr-un corp în altul. Se mai spunea că lucra fără odihnă la construirea unui animal fabricat din oase, sânge și alte resturi animale. Este foarte posibil ca scriitoarea Mary Shelley, autoarea romanului Frankenstein (din 1818), să fi cunoscut macabrele experimente ale doctorului Dippel în castelul Frankenstein, de la care s-a inspirat pentru a scrie celebra sa carte. În prezent, castelul Frankenstein este o atracție turistică. În împrejurimile sale se produce un fenomen magnetic straniu: busolele nu mai funcționează. Acest fenomen e cauzat de formațiuni de roci magnetice naturale. Este foarte posibil ca Johann Conrad Dippel să fie adevăratul doctor Frankenstein.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...