Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 29 aprilie 2020

Unde se află cel mai izolat copac din lume?


Toată lumea este curioasă să știe unde se află cel mai izolat copac din lume și amănunte despre această curiozitate a naturii, despre care vorbește site-ul ziarului britanic ”Daily Mail”.
Este vorba de un conifer în vârstă de 100 de ani, situat pe Insula Campbell, la 137 de kilometri distanță de cel mai aproape copac. Insula Campbell se află la 926 de kilometri de Noua Zeelandă și la 220 de kilometri de Insulele Auckland. De ce nu a reușit acest copac să se reproducă este un mister. În loc să crească sub forma normală de con, coniferul singuratic seamănă cu o conopidă. Coniferul este un molid Sitka și are o înălțime de 9 metri, recunoscut de Cartea Recordurilor drept ”cel mai singuratic” copac de pe planetă.

Cum a ajuns cel mai izolat copac din lume pe Insula Campbell

Experții în arboricultură știu că molizii Sitka nu au ce căuta pe Insula Campbell sau oriunde în emisfera sudică, fiindcă sunt nativi de pe Coasta de Nord Americană a Pacificului, unde ajung la 91 de metri. Cum a crescut în acest loc cel mai singuratic copac de pe planetă este o realitate învăluită întrucâtva în mister. Se crede că ar fi fost plantat în 1901 de Lordul Ranfurly, guvernatorul Noii Zeelande, în timpul unei expediții efectuate cu scopul de a colecționa specimen de păsări pentru British Museum. Se zice că ar fi plantat molidul în speranța de a transforma insula într-o ”pădure productivă”. Însă, în 2017, cercetătorii au spus că, dat fiind ritmul rapid de creștere al copacului, ar fi putut să fie plantat mai târziu, posibil după 1910.

De ce cel mai izolat copac din lume nu se reproduce

Un alt mister este de ce cel mai singuratic copac de pe planetă nu a reușit să se reproducă prin semințele sale. Concluzia experților este că vremea subantarctică rece a făcut ca molidul său rămână permanent în stare juvenilă. Din aceeași cauză nu a putut să crească într-o formă conică, obișnuită, ci seamănă cu o conopidă. Molidul de pe Insula Campbell a fost recunoscut drept cel mai izolat copac din lume în 1973. Până atunci, recordul era deținut de un copac din Ténéré, Niger, Deșertificarea a făcut ca acest salcâm să se afle la 402 kilometri de alt copac. Însă a fost distrus când un șofer beat a dat peste acesta cu mașina. Rămășițele sale se află la Muzeul Național din Niger. Cel mai izolat copac din lume se află acum la 137 de kilometri distanță de cel mai aproape copac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...