Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 23 decembrie 2020

Rika Zaraï a murit. Cine a fost celebra cântăreață

Lumea muzicii este în doliu: Rika Zaraï a murit. Cântăreața israeliană a încetat din viață astăzi la vârsta de 82 de ani.


Victima unui AVC în 2008, nu se cunosc deocamdată cauzele decesului. Generațiile de astăzi nu știu dacă o mai cunosc. Dar a fost o vreme când era iubită de întreaga lume pentru hiturile ei: ”Casatchok”, ”Hava naguila”, ”L'olivier”, ” Exodus”, ”Michaël”, ” Tournez manèges”, ”Et pourtant”, ”Le temps” și multe altele. Vedeta, care a cântat și pe scena Festivalului Cerbul de aur de la Brașov, are o poveste de film. În tinerețe a debarcat la Paris ca să urmeze studii muzicale. Bruno Coquatrix, la acea vreme director la Sala Olympia, a refuzat s-o angajeze fiindcă nu știa franceză. Vorbea doar engleză și ebraică.

Mai întâi a cântat în cabaret

Timp de doi ani și jumătate a cântat în cabaretele Caroll's și Villa d'Este, înainte de a-l cunoaște pe Eddy Barclay, care căuta cântărețe cu accent. Așa a reușit să se lanseze la radio cu cântecele ”L'olivier” și Hava naguila”. În 1961, Bruno Coquatrix o angajează la Olympia în deschidere la Jacques Brel, apoi își face intrarea la Bobino, în 1963. Cântecele ei ”Tournez manèges”, ”Le temps”, ”Prague”, ”Alors je chante” devin mari șlagăre în 1970, 1971, 1972. În afară de cariera de cântăreață, pe care a continuat-o până la sfârșitul vieții, în 2019, lansând o compilație cu cele mai importante100 de cântece, Rika Zaraï a promovat și medicina plantelor, începând din anii 1980. A făcut 11 ani de studii ale medicine neconvenționale. A publicat și o carte care a apărut și în România sub titlul ”Salvată de medicina naturistă”.

Un accident aproape fatal

Căsătorită de două ori, cu Yohanan Zaraï, cu care s-a măritat în Israel și care e tatăl fiicei ei, Yaël, apoi cu Jean-Pierre Magnier, care a devenit producătorul său, Rika Zaraï a fost la un pas de moarte la 9 noiembrie 1969. La acea dată, ea a fost victima unui teribil accident de circulație din cauza căruia a fost în comă timp de șase zile. A trebuit să stea imobilizată timp de opt luni într-o ”cochilie” de ghips. În ciuda unui prognostic medical rezervat, vedeta s-a recuperat total pe parcursul a trei ani. În iunie 2008, Rika a fost victima unui AVC care i-a cauzat o paralizie parțială pe partea stângă a corpului. După 12 ani de la acest accident vascular, în februarie 2020, a urcat pe scenă pentru a cânta la Folies Bergère din Paris. Lumea muzicii este în doliu: Rika Zaraï a murit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...