Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 12 decembrie 2024

Minunile Fecioarei de Guadalupe. Astăzi este sărbătorită în Mexic

Noi românii nu cunoaștem aproape nimic despre minunile apariției Fecioara


Maria în Mexic de aceea am vrut să vă dezvălui misterul extraordinar. Dar acest lucru chiar s-a întâmplat cu adevărat. Imaginea care a rămas, în mod miraculos, ca amintire, se numește Nuestra Señora de Guadalupe sau La Morenita  În data de 9 decembrie 1531, pe colina Tepeyac, puțin mai la nord de Ciudad de México (Mexico City), o femeie tânără ”strălucitoare de lumină” a apărut unui indigen, care a fost după puțin timp botezat Juan Diego Cuahtloatzin. Acesta a mărturisit că i s-a revelat drept Fecioara Maria și i-a cerut episcopului să consruiască o biserică chiar pe locul apariției. Prelatul, mai întâi incredul, i-a cerut să obțină un semn de la Fecioara Maria. Aceasta nu a întârziat să i-l ofere. La 12 decembrie, i s-a arătat pentru a patra și ultima oară lui Juan Diego. Fecioara Maria l-a trimis să culeagă trandafiri de pe vârful colinei. În mod miraculos, a găsit trandafiri, ceea ce nu s-a mai văzut în acea perioadă de iarnă, pe care i-a pus în tilma-mantaua sa. I-a dus episcopului și, când a deschis mantaua în fața persoanelor reunite în jurul prelatului, acesta a descoperit cu stupefacție că era imprimat cu o imagine a Fecioarei îmbrăcată într-o mantie înstelată și o rochie roz ornată cu flori.

Misterul și minunile Fecioarei de Guadalupe. Recunoscută de biserică după cercetări riguroase

Apariția Fecioarei a fost consemnată de Antonio Valeriano, indian culivat care preda la acea vreme în colegiul franciscan din Santa Cruz de Tlatelolco, în limba nauhatl, în ”Nican mopohua” (cartea care povestește), opera sa datată între anii 1540-1560.  În 1666, autoriățile religioase din Mexic au efectuat o anchetă aprofundată privitoare la aparițiile din 1531. În urma unor cercetări riguroase, apariția mariană a fost recunoscută în 1784. Papa Benedict al XIV-lea confirmă oficial rezulatul și declară: ”Dumnezeu nu a făcut niciodată nimic de acest fel pentru nicio altă națiune”. Prin bula de la 25 mai 1754, definește Nuestra Señora de Guadalupe drept patroana regatului Noua Spanie și a fixat data sărbătorii la 12 decembrie. În 1895, Fecioara de Guadalupe a fost proclamată ”regina Mexicului”, ”împărăteasa Americii latine”. În 1910, o proclamă ”patroana Americii latine”. În 1935, papa Pius al XI-lea o declară ”patroana celestă a Filipinelor”. Papa Ioan-Paul al II-lea vizitează sanctuarul la 26 ianuarie 1979 și revine la 6 mai 1990 pentru a-l beatifica pe Juan Diego. Iar în 2002 l-a declarat sfânt. Ioan-Paul al II-lea îi dedică Fecioarei de Guadalupe o capelă situată în bazilica Sfântul Petru din Vatican. Este inclusă în calendarul general roman sărbătoarea Nuestra Señora de Guadalupe la 12 decembrie. Papa Ioan-Paul al II-lea declară Fecioara de Guadalupe ”proectoarea copiilor încă nenăscuți”. Asta deoarece o centură neagră de pe imagine se crede că ar indica o sarcină.

Bisericile construite

Potrivit tradiției, prima capelă dedicată Fecioarei de Guadalupe a fost construită în 1531. Apoi, anii următori, în 1567, Mgr Alonzo de Montufar a construit o primă biserică. Altele mai mari s-au făcut până la construirea bazilicii Notre-Dame-de-Guadalupe în jurul colinei Tepeyac în 1976. Acum, bazilica din Ciudad de México cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume după Vatican și al treilea cel mai vizitat loc sacru din lume.

Misterul și minunile Fecioarei de Guadalupe. Minunile Fecioarei de Guadalupe

Imaginea Fecioarei de Guadalupe de pe tilma lui Juan Diego este imprimată pe o țesătură de 1,70 m lungime și 1,05 m lățime. Datează din secolul XVI și este cu adevărat fructul unui miracol petrecut în timpul aparițiilor mariane în fața lui Juan Diego și a episcopului Mgr Zumárraga. Imaginea a apărut miraculos pe tilma indianului, în timp ce îi dădea episcopului Zumárraga trandafiri de Spania. În 1550, vestea unei vindecări miraculoase a dat un brusc avânt devoțiunii pentru imaginea Fecioarei în capela de pe Tepeyac. În aceeași perioadă, viceregele Martin Enriquez merge la Tepeyac ca să venereze imaginea Fecioarei. După aceea, toți viceregii și arhiepiscopii din Mexic fac același lucru. În 1571, amiralul Giovanni Andrea Doria ia în corabia sa o copie a imaginii Fecioarei de Guadalupe în timpul bătăliei de la Lepanto. S-a rugat în fața acesteia înainte să se angajeze în luptă și a învins. Din secolul XVI, oamenii se roagă la Fecioara de Guadalupe în timpul inundațiilor și este mereu ajutătoare. În 1629, și-a arătat eficacitatea în timpul unor mari inundații din capitala mexicană și, de atunci, a devenit principala protectoare a orașului în astfel de situații. În 1717, cavalerul Andrés de Palencia scrie că sanctuarul era principalul centru de devoțiune nu numai în Ciudad de México, ci în toate regatele din Noua Spanie. În 1737, întregul popor mexican se roagă la Fecioară să-l protejeze de epidemiile de ciumă. Și literatura mexicană consemnează un șir interminabil de mununi din acea perioadă. În fiecare an, 20 milioane de pelerini se adună să-i aducă omagiu protectoarei lor., dintre care jumătate în zilele care precedă 12 decembrie, ziua sa de sărbătoare. Există replici ale tilmei lui Juan Diego în mii de biserici în lume și numeroase parohii îi poartă numele. Fecioara de Guadalupe a primit diminutive populare, ca de exemplu, ”Lupe”,” Lupita”, ”Indita”, ”mica Indiană”. După minunea apărută lui Juan Diego, peste nouă milioane de indigeni s-au convertit la creștinism.

Misterul și minunile Fecioarei de Guadalupe. Are calități care sunt imposibil de reprodus de om

Confecționată din fibre de cactus, o tilma era tipic de proastă calitate și avea o suprafață aspră, ceea ce o făcea dificil de utilizat și imposibil să fie pictată. Mai mult decât atât, dacă ar fi fost pictată, s-ar fi distrus în maximum 20 de ani. Însă, ceea ce dovedește că e miraculoasă, imaginea de pe tilma se păstrează intactă. Replicile s-au deteriorat repede, dar originalul niciodată. Cercetătorii științifici care au studiat-o au confirmat că nu s-a folosit nicio tehnică pentru pregătirea suprafeței. În mod miraculos, suprafața pe care apare Fecioara de Guadalupe este mai moale, ca mătasea. Partea unde nu este imaginea este aspră și dură. Experții care au studiat imaginea cu raze infraroșii la sfârșitul deceniului 1970 au determinat că nu există urme de pensulă și că a fost plăsmuită întreagă în același timp. De asemenea are o calitate ieșită din comun de a-și schimba culorile în funcție de unghiul în care e privită. De asemenea, s-a dovedit șiințific că imaginea nu a fost colorată cu elemente animale sau minerale. Coloranții sinetici nu existau în 1531. Miguel Cabrera, artist din secolul XVIII, care a făcut trei dintre copiile mai cunoscute, pentru arhiepiscop, pentru Papa și pentru replici viitoare, a scris ce dificl e să creezi imaginea pe suprafețe mult mai bune.

Caracteristici surprinzătoare: e indestructibilă

Când Dr. Carlos Fernández de Castillo, medic mexican, a examinat tilma, a descoperit o floare cu patru petale pe pântecul Mariei. Aztecii o numeau “Nahui Ollin” și era simbolul soarelui și al plenitudinii. Fernández de Castillo a ajuns la concluzia că dimensiunile corpului din imagine indică o mamă pe cale de a da naștere curând. Ori 12 decembrie e aproape de Crăciun. Dr. José Aste Tonsmannun oftalmolog peruan, a studiat ochii Fecioarei cu o lupă care mărea de 2.500 de ori și a descoperit până la 13 indivizi în ambii ochi în diferite proporții, așa cum ochiul uman ar reflecta o imagine. Pare a fi o captură a momentului exact când Juan Diego a descărcat tilma în fața lui Zumárraga. Două evenimente au amenințat tilma de-a lungul secolelor. Unul a avut loc în 1785, altul în 1921. În 1785, un lucrător care curăța geamul care o acoperă a vărsat din greșeală solvent de acid nitric pe o mare suprafață din imagine. Imaginea de pe tilmă ar fi trebuit să se distrugă instantaneu, însă s-a autorestaurat în 30 de zile și a rămas intactă până astăzi. Au rămas doar câteva mici pete în locuri în care nu este imaginea. În 1921, un anarhist a ascuns 29 bucăți de dinamită într-un vas cu trandafiri și le-a pus în fața imaginii din Bazilica de Guadalupe. Când bomba a explodat, totul, de la podea la scăunelul de rugăciune, a zburat. Distrugerile s-au produs până la ferestrele de la 150 de metri distanță. Cu toate acestea, imaginea și geamul său au rămas intacte. A fost afectat doar un crucifix de bronz din apropierea tilmei. Minunile apariției Fecioara Maria în Mexic și misterul extraordinar care le înconjoară emoționează întreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...