(Română) Pastele
alimentare preparate din făină şi ou sunt în prezent de bază în bucătăria a
numeroase ţări. Există două tipuri ţări ale pastelor: Italia şi China. Iată
povestea pastelor spusă de cronicarul francez expert în gastronomie Jean Vitaux. Deşi se spune adesea că Marco Polo a adus
pastele din China în Italia, este puţin probabil, deoarece nu citează decât de
două ori cuvântul „lazanas“, strămoşul cuvântului lasagnia în „Cartea
Minunilor“, privitoare la China.
Unul
din citate nu se referă la paste sensu stricto, ci la utilizarea în
Indonezia a unei făini de arbore, Sagou.
Şi din această făină Marco Polo
a adus puţină la Veneţia.
Rolul acestuia la inventarea pastelor în Italia este o
legendă, fiindcă pastele existau în această ţară înainte de 1295, data
întoarcerii lui Marco Polo la Veneţia. Strămoaşele
pastelor trebuie căutate în antichitate, la sumerieni. Şi în Egipt şi Grecia
antică există indicii în inscripţii că se făceau paste. La romani, Cicero vorbeşte de benzi
fine de făină şi apă fierte şi asezonate cu brânză, piper şi şofran. Apicius,
în secolul I d.Hr., le servea prăjite. Tăieţeii au apărut în China în secolul I d.Hr. şi au
făcut parte din meniul curţii imperiale începând din secolul II. Fabricarea lor
a fost făcută posibilă de o invenţie care venea din regatele Asiei Centrale,
controlate de parţi, apoi de sasanizi: utilizarea de pietre pentru măcinarea
grâului şi obţinerea făinii. Grâul provenit din ţările din Vest a cucerit China
de Nord, puţin propice culturii orezului cu 2.000 de ani înainte de Hristos. Contrar
ideii că Marco Polo a adus pastele din China, Occidentul a adus grâul, făina
măcinată şi, deci, tăieţeii în China. Tăieţeii au devenit populari mai ales sub
dinastia Tang (618-907), fiind numiţi “bing” sau “hubing”, tăieţei străini. Erau
nelipsiţi de pe mese şi erau serviţi pe stradă. Cel mai adesea gătiţi la aburi,
erau vânduţi pe stradă de bucătari străini din imperiul sasanid. Unele reţete,
precum cele ravioli, provin din Asia centrală
prin intermediul Chinei. Invenţia chineză a multiplicat formele pastelor şi
modul de consum al acestora şi a cucerit extremul Orient începând cu Japonia şi
Coreea. Dar cum au ajuns pastele în Italia? Tradiţiile gastronomice romane s-au
pierdut o dată cu căderea Imperiului Roman, dar noi invadatori, arabii, au
cucerit Africa de Nord, care era grânarul Romei. Cultura grâului a dus la
apariţia cuşcuşului şi a pastelor sub formă pătrată. Este posibil ca sicilienii
să fi cunoscut aceste produse prin cucerirea Siciliei de către arabi şi prin
recucerirea normanzilor din secolul XI. Macaroanele au fost menţionate pentru
prima oară la Geneva în 1279. Boccaccio
descrie o ţară “în care există un munte de parmezan
în care oamenii nu fac altceva decât să prepare macaroane, ravioli…” dacă în
Italia pastele au devenit mâncarea naţională în Franţa introducerea lor a durat
mai mult. Caterina de Medici s-a căsătorit cu Henric al II-lea şi a adus din
Italia paste şi fasolea. Mai târziu, trupele spaniole care s-au dus în Olanda
în timpul Războiului de Treizeci de ani au dus paste în Alsacia în trecerea
lor. Lui Ludovic al XV-lea îi plăceau pastele spiralate în ciorbe. Lui Alexandre
Dumas îi plăceau pastele la fel ca şi pizza, iar compozitorul Giacchino Rossini
l-a făcut să-i placă. În Franţa pastele au devenit populare abia în 1850, când
au apărut fabricile industriale de paste. Succesul pastelor a devenit mondial
în secolul XX, fiind popularizate de emigranţii italieni şi chinezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment