Inginerul francez René Chambon aduce un răspuns concret la unul dintre marile mistere ale Antichităţii : mijloacele tehnice prin care romanii au acoperit cu velum (pânză mare precum cele care acoperă un circ) Colosseumul. Pe site-ul www.velario-colosseo-velarium-colosseum.com, puteţi să faceţi o călătorie în timp.
Să revenim
la secolul I d.Hr, când Pliniu considera Colosseumul drept « un spectacol mai admirabil decât luptele de gladiatori care aveau loc în interiorul său ». Deasupra acestuia marinarii Romei desfăşuraseră 25. 000 de metri de pânză precum cele ale vaselor maritime la 50 de metri de sol deasupra tribunelor şi a arenei gigantice a Colosseumului, după cum au explicat martorii din epocă.
2.000 de ani de enigmă
Timp de 2.000 de ani, această provocare tehnică a rămas o enigmă. Émile Zola se întreba admirativ cum putea fi tras velum deasupra, spune inginerul René Chambon, în vârstă de 80 de ani. El studiază de 10 ani această enigmă, care nu a fost niciodată rezolvată de istorici. Recent, el şi-a împărtăşit cercetările, schemele şi înregistrările video prin care arată cum se desfăşura faimosul velum în 300 de teatre şi amfiteatre ale imperiului, la Pompei, Frejus, Nîmes, Arles, Bordeaux sau Toulouse, fără macarale şi schele. Pentru a explica clar, romanii protejau 50.000 de spectatori de soare datorită unei osaturi de 240 de stâlpi groşi din lemn şi 240 de pânze de in repliabile, ca o fustă plisată care culisa spre un inel central datorită unui ingenios sistem de cabluri, frânghii, trolii şi puţine eforturi umane. Chambon spune că soluţia ingenioasă ar putea revoluţiona arenele şi stadioanele din întreaga lume. Inginerul subliniază că sistemul inventat de romani avea supleţea trestiei, care se adapta la vânt şi supragreutate. Datorită celor 50 de kilometri de corzi de cânepă, puteau fi susţinute 7-8 tone de pânză a cărei greutate se dubla în caz de furtună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment