Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 3 aprilie 2021

De la microfon, la manșa unui avion de peste 80 Tone! Beatrice FILIP (35 ani) a ales să lase presa după mai bine de 10 ani de activitate, pentru o lume dedicată exclusiv bărbaților. O lume în care a răzbit și s-a impus cu respect, fiind în prezent senior First Officer, pe Boeing 737, la compania aeriană Turkish Airlines (Turcia). Este singura femeie de altă origine din flota turcească a companiei.

 


„Responsabilitate” și „siguranță” sunt printre cuvintele cel mai des folosite atunci când se vorbește despre aviație. În 5 ani de activitate comercială, Beatrice are peste 3500 de ore de zbor pe Boeing 737 New Generation, Classic și Max. Putem spune că, până în prezent, a dus în vacanțe peste

500.000 de mii de pasageri, în toate colțurile lumii. Propriul drum pentru a ajunge în acest punct nu a fost nici pe departe atât de simplu ca o vacanță.

Pentru a se număra printre norocoșii care traversează globul-n lung și-n lat și se plimbă printre nori, Beatrice a investit peste 60.000 de euro pentru școala de piloți și pregătirea necesară pentru a zbura avioane comerciale. Vreți să aflați care este situația actuală a piloților, semnificativ afectată de pandemia Covid-19? Vă întrebați cum arată lumea deja catalogată ca fiind destinată exclusiv bărbaților? V-am pregătit un interviu interesant, ce cuprinde atât povești despre curse cu peripeții, cât și informații de mare interes pentru cei ce se pregătesc pentru meseria de pilot, culese din cartea pe care Beatrice a lansat-o luna aceasta. 


 

 

Cum ai fost afectată de criză actuală?

 

La nivel global, sunt peste 30.000 de piloți fără job-uri din cauza pandemiei. Orice țară își protejează în primul rând forța de muncă proprie, străinii nu constituie o prioritate. Suntem în concediu fără plata din noiembrie 2020. Nu primim salariu, ne sunt plătite de către companie, în Turcia, doar contribuțiile sociale și cele de sănătate. Pentru a ne păstra îndemânarea, pregătirea și mai ales licența de zbor, m-am antrenat in simulatoare de zbor, în Noiembrie 2020 și Martie anul acesta.

 

Citesc în permanență procedurile companiei, vitale zi de zi într-un zbor cu pasageri, dar și proceduri de urgență, care de cele mai multe ori te iau prin surprindere. Este vorba despre acel Startle Effect (efect de tresărire) cu care te poți confrunta o dată în viață, sau depinde cât de norocos ești.

 

“Motorul avionului a explodat, lumea a strigat:

bomba”.

 


Ai avut curse cu peripeții?

 

Lucrez pentru o companie unde disciplina, responsabilitatea și pregătirea sunt elementele cheie pe care un pilot trebuie să le domine și să le respecte. Comunicarea este cea mai importantă în cockpit


 respectul față de colegul tău, respectarea procedurilor care îți pot salva viața în momentele critice.

 Am fost un pilot norocos, nu am avut incidente, sau accidente. Dar de multe ori, chiar dacă pilotul

 este pregătit, poate ceda “mașinăria”.

 

Anul trecut pe Aeroportul din Dalaman, Turcia, cu câteva secunde înainte de viteza de decizie a

avionului, (V1) am fost nevoiți să întrerupem decolarea, din cauza cedării motorului drept, datorată unei fisuri în camera de ardere. În urma exploziei și a temperaturilor mari de ardere, s-au desprins bucăți de fier din rotor. Rotoarele sunt partea dintr-un alternator care se află în mișcare, un element dotat cu magneți permanenți ce se deplasează în jurul plăcilor de fier ale statorului pentru a genera un curent alternativ (AC). Aceste bucăți de fier au ajuns pe pistă, intrând în roțile trenului principal şi generând fum. Am avut noroc că avionul s-a oprit în câteva secunde, nu a fost nevoie să coborâm pasagerii pe toboganele de urgență. Însă oamenii au fost foarte speriați, normal, bubuitura a fost destul de mare, iar toată lumea a crezut că este vorba de o bombă. Acel avion a rămas la sol, compania ne-a trimis un alt avion, dar ne-am întors la bază cu 50 de pasageri lipsă, fiindcă au preferat să plece cu trenul sau cu autocarul.

 

Trăiești într-o țară musulmană, unde femeia nu se bucură de atât de multă libertate ca în Europa. Cum ai fost primită?

 

Sunt peste 500 de fete piloți în compania Turkish Airlines, iar comandați în jur de 100 de fete. Cei din conducere ne apreciază și suntem mereu încurajate să mergem mai departe. Am învățat un lucru important: nu contează că sunt copilot sau sunt pilot, avem aceeași licență de zbor, doar că cel care stă în stânga, „Captain” are mai multă experiență în avion și mereu va avea ultimul cuvânt într-o situație de urgență. Dar, într-o situație de incapacitare în avion, datoria morală de a aduce avionul cu bine la sol aparține în aceeași măsură și Copilotului.

 

Profesia de pilot este o meserie dinamică și provocatoare. Cum este să interacționezi în permanenţă cu oameni diferiți, să vezi locuri și peisaje noi?

 

Atunci când te nimereşti prin viața oamenilor din țări mai puțin civilizate, simți că ai noroc că te-ai născut în România, fiindcă tocmai vezi cum în altă parte este mult mai rău. Aici mă refer la Africa și la condițiile de trai din anumite regiuni, unde ai impresia că te-ai teleportat în trecut, într-un film vechi de peste 20 de ani. Pe stradă vezi copii aproape nou-născuți (sub 1 an), mâncând de pe jos, orice. La noi, copilul de 1 ani stă în brațe la mama, să nu cumva să i se întâmple ceva rău.

 

Dar să revin la subiect. Am fost crescută în compania pentru care lucrez în ritmul soldatului în

armata, care întotdeauna răzbește și, indiferent de situația în care se află, lupta până la capăt. Am fost învățați să respectăm, un singur cuvânt există în cabina de pilotaj, nu avem voie să ne adresăm cu numele mic, Comandantul este „Captain”, iar Copilotul „Captain”. Suntem peste 5000 de piloți în companie și niciodată în 3 ani nu am zburat cu aceeași persoană alături în cabină. Nu e ușor să te adaptezi: destinații diferite de fiecare dată, zboruri lungi, de noapte sau dimineața foarte devreme... dar felul meu de a fi și experiență de viață de până acum m-au ajutat foarte mult. Și presa. Au fost 10 ani minunați la Antena1, Radio România Actualități, Click și Libertatea, unde am învățat cât de mult contează interacțiunea dintre oameni. În aviație se numește CRM, pentru mine nu contează cât de

„General” este comandantul, important este să ne respectăm, iar numărul de decolări să fie egal cu numărul de aterizări. Suntem oameni, iar fiecare poate avea o zi mai bună sau una fără prea mult


Zen dar, indiferent de comportament sau de atitudine, trebuie să fii tu stăpân pe tine, puternic, să reziști în condiții grele de muncă și, cel mai important dintre toate, să nu te stresezi.

 

Facem cu schimbul, un tronson zboară un pilot, un alt tronson celălalt pilot. Un lucru care mă amuză mereu, controlorii de trafic ni se adresează cu “Man”, „Roger Man”, ori „Have a good day, Man”, chiar daca în cabină sunt și doamne. Am zburat în echipaj complet feminin și a fost o experiență interesantă.

 

 

Specialiștii psihologi spun că, în special din cauza pandemiei Covid-19, sunt tot mai mulți piloți anxioși și depresivi. Tu ce ai făcut în perioada pe care ai petrecut-o departe de zbor? Cum ți-ai ocupat timpul pentru a evita efectele izolării?

 

Sunt o fire activă, cu foarte multe preocupări. Mi-am continuat activitatea de Coaching - am studenți din întreagă lume, pasionați de aviație. Îi pregătesc pentru interviul de angajare într-o companie aeriană, discutăm despre proba tehnică, despre simulator, repetăm întrebări și răspunsuri din sistemele avionului, proceduri operaționale, navigație, meteorologie, resurse umane etc. Îi ajut să își consolideze CV-ul și le dau sfaturi pentru probele de aptitudini.

 

Așa mi-a venit ideea să cuprind toate informațiile pe care le-am acumulat - în viață, în presă și în aviație - într-un Ebook și un video book: Aviation Journey for Smart People. Este vorba despre o carte dedicată atât piloților, prin conținutul său educativ, cât și turiștilor pasionați de avioane. O

găsiți pe site-ul meu, www.aviationjourneys.com, unde am creat o platformă completă pentru toți cei care vor să se facă aviatori. Au la dispoziție teste psihologice de aptitudini, pregătite împreună cu cei mai buni specialiști de la Istanbul, teste din sistemele avioanelor Boeing 737 Max, NG și Airbus

321. Am integrat și cursuri pentru cadeți, cu imagini, iar cât de curând va fi gata aplicația Aviation & Space Psychology Quiz & Game. Este vorba despre un video-joc educativ care constituie probă eliminatorie de examen în mai multe țări, atât la vizita medicală, cât și la interviul de angajare. Momentan, cartea se găsește momentan doar în format Ebook, iar în vara voi lansa în România și versiunea tipărită. Este țara în care m-am născut și unde sunt convinsă că sunt sute de tineri care își doresc să urmeze această meserie inedită.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...