Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile nu se strică în această perioadă, dacă sunt corect păstrate. Iată cum să le păstrăm cât mai mult ca să nu se strice în rândurile de mai jos.
Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile,
nu se strică luni de zile, dacă sunt corect depozitate. Aruncarea fructelor și a legumelor care se strică are un mare impact economic, fiindcă înseamnă pierderi de resurse, potrivit ONU pentru Alimentație și Agricultură. Așa că este foarte important să știm că nu își pierd calitățile dacă știm să le păstrăm.În condiții inadecvate se strică
Și aceste
fructe legume se strică, dacă le ținem în condiții inadecvate. Însă trebuie să
știm că există fructe și legume care se mrențin la fel de bine luni de zile ca
și când ar fi proaspete. Pot să aibă o viață utilă mult mai mare decât ne
imaginăm. Astfel, putem face și economii în bugetul propriu, dacă știm să le
păstrăm mai mult timp și nu le mai aruncăm.
Merele se pot păstra luni de zile cu bune proprietăți
În primul rând
este vorba despre mere, care se păstrează foarte bine, cu proprietăți intacte,
între 30 și 180 de zile la o temperatură
între -1° C și 4 ºC, la o umiditate relativă de 90% -95%. Pentru a le maximiza viața
utilă se acoperă cu un prosop de hârtie umed într-o pungă de plastic și se
păstrează în frigider îndepărtată de alte vegetale. Merele eliberează gaz
etilen care accelerează maturarea altor produse, afectează alte produse. În
afara frigiderului vor dura mai puțin timp.
Alte fructe care se pot păstra mult
Perele pot să dureze peste 200 de zile păstrate la 0.5 ºC și umiditate de 95%. Pentru a le păstra cât mai mult spălați-le și
așezați-le într-o hârtie absorbantă departe de alte fructe și legume. Este
important să le țineți departe de lumină. Citricele, portocalele, lămâile,
grepfrutul, pot dura proaspete circa o săptămână la temperatura camerei. Dacă
vreți să le țineți mai mult, țineți-le în frigider într-o pungă cu găurele ca
să poată respira.
Legumele care se pot păstra mult timp
Cartofii pot
dura între 150 și 300 de zile la o temperatură între 4.5 °C și 13 ºC, cu umiditatea de 90% -
95%. Legumele
care cresc sub pământ, cartofii, batate (cartofi dulci), morcovii, durează cel
mai mult. Trebuie așezați în lăzi cu orificii mici pentru a circula aerul, dar
mereu departe de lumină. Se recomandă păstrarea lor în locuri răcoroase,
întunecate și uscate.
Usturoiul și morcovii se mențin
Usturoiul
poate dura 180 – 210 zile la 0
ºC cu
umiditatea relativă de 65
- 70%. Morcovii durează mai mult de o
lună în frigider, într-o pungă ermetică alături de un șervet absorbant, care se
schimbă mereu. Umiditatea deteriorează repede morcovul, trebuie menținut uscat.
Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile, de aceea e
important să știm cum să le păstrăm cât mai mult timp ca să nu se strice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adăugaţi un comentariu/Add a comment