Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 13 septembrie 2023

Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile. Cum să le păstrăm cât mai mult ca să nu se strice

 Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile nu se strică în această perioadă, dacă sunt corect păstrate. Iată cum să le păstrăm cât mai mult ca să nu se strice în rândurile de mai jos.

Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile,

nu se strică luni de zile, dacă sunt corect depozitate. Aruncarea fructelor și a legumelor care se strică are un mare impact economic, fiindcă înseamnă pierderi de resurse, potrivit ONU pentru Alimentație și Agricultură. Așa că este foarte important să știm că nu își pierd calitățile dacă știm să le păstrăm.

În condiții inadecvate se strică

Și aceste fructe legume se strică, dacă le ținem în condiții inadecvate. Însă trebuie să știm că există fructe și legume care se mrențin la fel de bine luni de zile ca și când ar fi proaspete. Pot să aibă o viață utilă mult mai mare decât ne imaginăm. Astfel, putem face și economii în bugetul propriu, dacă știm să le păstrăm mai mult timp și nu le mai aruncăm.

Merele se pot păstra luni de zile cu bune proprietăți

În primul rând este vorba despre mere, care se păstrează foarte bine, cu proprietăți intacte, între 30 și 180 de zile la o temperatură între -1° C și 4 ºC, la o umiditate relativă de 90% -95%. Pentru a le maximiza viața utilă se acoperă cu un prosop de hârtie umed într-o pungă de plastic și se păstrează în frigider îndepărtată de alte vegetale. Merele eliberează gaz etilen care accelerează maturarea altor produse, afectează alte produse. În afara frigiderului vor dura mai puțin timp.

Alte fructe care se pot păstra mult

Perele pot să dureze peste 200 de zile păstrate la 0.5 ºC și umiditate de  95%. Pentru a le păstra cât mai mult spălați-le și așezați-le într-o hârtie absorbantă departe de alte fructe și legume. Este important să le țineți departe de lumină. Citricele, portocalele, lămâile, grepfrutul, pot dura proaspete circa o săptămână la temperatura camerei. Dacă vreți să le țineți mai mult, țineți-le în frigider într-o pungă cu găurele ca să poată respira.

Legumele care se pot păstra mult timp

Cartofii pot dura între 150 și 300 de zile la o temperatură între 4.5 °C și 13 ºC, cu umiditatea de 90% - 95%. Legumele care cresc sub pământ, cartofii, batate (cartofi dulci), morcovii, durează cel mai mult. Trebuie așezați în lăzi cu orificii mici pentru a circula aerul, dar mereu departe de lumină. Se recomandă păstrarea lor în locuri răcoroase, întunecate și uscate.

Usturoiul și morcovii se mențin

Usturoiul poate dura 180 210 zile la 0 ºC cu umiditatea relativă de 65 - 70%. Morcovii durează mai mult de o lună în frigider, într-o pungă ermetică alături de un șervet absorbant, care se schimbă mereu. Umiditatea deteriorează repede morcovul, trebuie menținut uscat. Fructele și legumele care nu își pierd calitățile luni de zile, de aceea e important să știm cum să le păstrăm cât mai mult timp ca să nu se strice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...