Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 5 septembrie 2023

Misterele unui magnat care a ajuns la mare avere, după ce a început cu vânzarea de limonadă, Mohamed Al-Fayed, tatăl ultimului iubit al prințesei Diana

 

Misterele unui magnat care a ajuns la mare avere, după ce a început cu vânzarea de limonadă, Mohamed Al-Fayed, tatăl ultimului iubit al prințesei Diana, pasionează pe toată lumea.

 


Misterele unui magnat care a ajuns la mare avere, după ce a început cu vânzarea de limonadă, Mohamed Al-Fayed, tatăl ultimului iubit al prințesei Diana, au fost dezvăluite de ziarul ”El Universal”.

Mohamed Al-Fayed, care visa să devină lord englez, a cumpărat  marile magazine emblematice Harrods, un club de fotbal londonez și un castel în Scoția, a murit recent la vârsta de 94 de ani. A făcut mare avere, dar nu a obținut niciodată recunoașterea pe care o aștepta în Marea Britanie.

Coincidență nefastă

Mohamed Al-Fayed a murit miercuri, 30 august 2023, cu o zi înainte de a se împlini 27 de ani de la moartea fiului lui, Dodi, împreună cu prințesa Diana a Marii Britanii, într-un accident la Paris. A murit în pace, de bătrânețe, la vârsta de 94 de ani, a anunțat familia sa. Cu relația dintre Diana și Dodi a crezut cândva că își lua revanșa față elitele britanice care glumeau pe seama lui și îl numeau ”faraonul impostor”.

A avut un început modest

Acuzându-i mereu fără probe pe Regina Elisabeta a II-a și prințul Filip că au orchestrat accidentul în urma căruia prințesa Diana și Dodi au murit, la 31 august 1997, Al-Fayed și-a semnat propriul ordin de exil. Acest bărbat guraliv, cu numeroase afaceri tulburi, iubitor de haine colorate, și-a petrecut mare parte din viață în Marea Britanie, dar nu a obținut niciodată naționalitatea britanică. Născut la 27 ianuarie 1929, în Alexandria, Egipt, ca fiu al unui profesor, și-a început viața profesională ca vânzător de limonadă.

Cum s-a schimbat viața lui

A continuat ca vânzător de mașini de cusut. Viața lui s-a schimbat după ce l-a cunoscut pe Adnan Kashoggi, viitor comerciant de arme saudit. Amuzant și charismatic, Mohamed a cucerit-o pe sora acestuia, Samira, cu care s-a căsătorit în 1954. Din scurta lor unire, s-au născut Emad și Din, căreia i s-a spus Dodi. Cumnatul l-a asociat cu una din firmele lui de export de mobile din Arabia Saudită.

Din succes în succes

După ce a revenit în Egipt, a fondat compania sa maritimă, înainte de a deveni, în 1966, consilier financiar al sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Forțat să părăsească Egiptul după naționalizările președintelui egiptean Gamal Abdel Nasser, Mohamed s-a instalat la Londra la începutul anilor 1960. Intermediind numeroase tranzacții, a acumulat o avere care i-a permis să cumpere în 1979 hotelul Ritz din Paris împreună cu fratele lui, Ali.

Bătălie pentru un simbol

Frații Mohamed și Ali au dus o acerbă bătălie pentru a achiziționa în 1985 galeriile Harrods cu un alt rechin al afacerilor, britanicul Tiny Rowland, care i-a acuzat că au pus mâna pe acest simbol al Regatului Unit cu capital al sultanului din Brunei. O investigație care s-a încheiat în 1990 a ajuns la concluzia că frații Al-Fayed au mințit privitor la adevăratele lor resurse financiare.

Un paria la Londra

După cinci ani i s-a refuzat naționalitatea britanică, umilire după care s-a decis să se răzbune asigurând că a subordonat doi deputați ai Partidului Conservator, provocând căderea unui ministru. Considerat un paria la Londra, lui Al-Fayed i s-a întins covorul roșu la Paris, unde a primit Legiunea de Onoare în rang oficial. Iubitor al edificiilor vechi, a dat mulți bani pentru conacul Windsor din pădurea Boulogne, care a fost reședința regelui Eduard al VIII-lea al Angliei, unchiul Reginei Elisabeta a II-a. Primăria pariziană i l-a concesionat în 1986 pentru 25 de ani.

Unde visa să se odihnească etern

La Ritz, unde avea un apartament particular, primea stele ale Hollywood-ului și dădea dovezi de generozitate personalului. Visa să se odihnească etern într-un mausoleu de cristal pe acoperișul de la Harrods, dar a ajuns să vândă marile magazine Qatarului, în 2010. Suma, secretă, de tranzacție ar fi de peste 835 milioane de dolari, de peste două ori prețul de cumpărare.

Unde a plecat din Marea Britanie

După 35 de ani de stat în Marea Britanie, Mohamed s-a instalat câteva luni la Geneva și, începând din 2004 în Monaco. În 1985 s-a căsătorit cu fotomodelul finlandez Heini Wathen, împreună cu care a avut patru copii. A făcut multe acte de caritate pentru copii. În 2017, averea lui ajunsese la 860 milioane de dolari, fiind al 959-lea cel mai bogat om din lume, potrivit ”Forbes”. Misterele unui magnat care a ajuns la mare avere, după ce a început cu vânzarea de limonadă, Mohamed Al-Fayed, tatăl ultimului iubit al prințesei Diana, vor rămîne mereu de interes pentru lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...