(Română) Oul de Paşte este un simbol creştin, fie că este un ou fiert
sau de ciocolată. Se pare că tradiţia oului de Paşte provine din tradiţia
ebraică a Paştelui (Pessa'h),
când la Seder un ou tare este simbolul vieţii şi al renaşterii. Căutarea ouălor
de Paşti de către copii vine de la aceeaşi tradiţie în care copiii trebuiau să
caute Matsa, la sfârşitul mesei. Seder reprezintă primele mese care deschid
paştele evreiesc care durează 7 zile, iar Matsa, azimă. Obiceiul oului de Paşte
a fost consemnat la creştinii copţi (din Egipt) din secolul X. În Franţa, texte
privitoare la Alsacia vorbesc de această tradiţie din secolul XV. Se spune că
Ludovic al XIV-lea (1643 – 1715) punea să fie decorate ouă aurii pe care le
oferea curtenilor şi servitorilor. Secretarul florentin, Antonio del Chiaro, a
consemnat că ouă aurii se vopseau şi la curtea lui Constantin Brâncoveanu
(1688- 1714). Unii susţin că originea ouălor de Paşte datează de la instituirea
postului. După ce timp de 40 de zile nu se mănâncă ouă, cele adunate în acea
perioadă sunt consumate în timpul sărbătorii, binecuvântate la biserică. Legendele creştine leagă simbolul ouălor
roşii de patimile lui Iisus, coaja (mormântul) spartă simbolizând Învierea. O
legendă spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, când l-au atins,
acestea s-au transformat în ouă roşii. O altă legendă spune că Fecioara Maria a
venit cu un coş cu ouă să-şi vadă fiul răstignit, care s-au umplut de sânge sub
cruce. În unele ţări
europene, inclusiv România, ouăle se vopsesc sau se decorează în Joia Mare şi
se ciocnesc duminca, în ziua de Înviere. În ziua de Paşte, nu lipsesc de pe
mesele creştinilor nici găinile şi iepuraşii de ciocolată. Dar de unde vin
aceste obiceiuri? În Antichitate, popoarele din emisfera nordică, în special
grecii, romanii şi germanii, sărbătoreau sosirea primăverii, după calendarul
lunar, între 20 martie şi 25 aprilie. Se sărbătorea plecarea zăpezii şi
revenirea la viaţă a câmpurilor şi fertilitatea. Oul era considerat simbolul
fertilităţii, aproape la toate poparele, în afară de germani şi slavi, pentru
care fertilitatea era reprezentată de iepure, pentru că este un animal atât de
prolific şi are perioada de împerechere în perioada Paştelui. Pentru ei, urechiatul
era incarnarea zeiţei Oester, a primăverii, care era serbată când luna ajungea
la echinocţiu, marcând schimbarea anotimpului. Oester este rădăcina cuvântului
Easter, care înseamnă Paşte în limba engleză, şi a cuvântului Ostern, Paşte în
limba germană. Acum 2000 de ani, când creştinii au început să serbeze învierea
lui Iisus Hristos, au adoptat pentru mult mai importantul praznic simbolurile
fertilităţii, care marcau învierea naturii. De aceea la Paşte se mănâncă ouă,
găini şi iepuraşi. Dar de ce sunt de ciocolată? Povestea minunăţiilor pascale
de ciocolată începe de la Rusia ţarilor. În secolul XVIII, în Europa de Est, Paştele se sărbătorea prin
dăruirea de ouă fierte tari, pentru a marca sosirea unui anotimp prosper. Ţarii
au găsit un mod de a-şi afirma superioritatea de clasă comandând ouă de porţelan,
decorate cu aur şi pietre preţioase pe care le colecţionau. Un exemplu în acest
sens sunt ouăle Fabergé, cele mai scumpe de pe planetă. Mai există astăzi doar
42 astfel de ouă în lume, vândute la licitaţii cu preţuri astronomice. Ouăle
decorate luxos au ajuns în Occident şi în secolul XIX moda simpatică l-a
deteriminat pe un elveţian să inventeze ouăle de ciocolată. Apoi au apărut
iepuraşii şi găinile de ciocolată. Franţa şi Germania îşi dispută de asemenea
întâietatea în confecţionarea primului ou de ciocolată la începutul veacului al
XIX-lea.
Ou Faberge cu diamante - Diamond Magic Red Faberge |
Les œuf de Pâques ou l’œuf en chocolat sont des symboles
chrétiens. Il semble que la
tradition de l'œuf de Pâques vient de la tradition hébraïque de Pâques
(Pessa'h), au Seder l’œuf dur symbolise la vie et la renaissance. La recherche des oeufs aux Pâques par
les enfants vient de la même tradition selon laquelle les enfants cherchent Matza. Seder est une fête rituelle juive qui
marque le début de la fête juive de la Pâque, et Matza, du pain sans levain. La coutume des oeufs de Pâques a été
enregistrée par les chrétiens coptes (Egypte) au Xe siècle. En France, les textes concernant
l'Alsace parlent de cette tradition dans le XVe siècle. On dit que Louis XIV (1643 - 1715)
mettait à décorer des œufs dorés qui étaient donnés aux courtisans et
serviteurs. Le secrétaire
florentin, Antonio del Chiaro, a noté qu’on teignait des œufs dorés à la cour
de Constantin Brâncoveanu (1688-1714) aussi. Les
légendes chrétiennes lient le symbole des souffrances de Jésus aux œufs rouges,
la coquille brisée symbolise la résurrection. Une
légende dit que, lorsque Jésus a été lapidé, les œufs sont devenues rouge comme
il les a touchés. Une autre
légende raconte que la Vierge Marie est venu voir son fils crucifié avec un
panier d'œufs, qui ont été remplis avec du sang sous la croix. Dans certains
pays européens, y compris la Roumanie, les oeufs sont peints ou décorés le jeudi
et sont cassés la dimanche, Le Jour de la Résurrection. Le jour de
Pâques, ni les oeufs ni les lapins en chocolat ne manquent sur les tables
chrétiens. Mais d'où viennent ces
coutumes? Dans l'Antiquité, en
particulier les Grecs, les Romains et les Allemands, célébraient l'arrivée du
printemps, après le calendrier mensuel, entre Mars 20 et Avril 25. La disparition de la neige et le
retour à la vie et la fertilité des champs étaient célébrées. L'œuf était un symbole de fertilité,
pour presque toutes les nations, à l'exception des Allemands et les Slaves.
Pour eux le lapin était le symbole de la fécondité, car le lapin est un animal
prolifique et sa saison des amours est au cours de la fête de Pâques. Pour eux, le lapin était l'incarnation
de la déesse Oester du printemps, qui a était célébrée quand la lune atteint
équinoxe, marquant le changement des saisons. Oester
est la racine du mot Easter, ce qui signifie Pâques en anglais, et du mot
Ostern, Pâques en allemand. Il y a
2000 ans, lorsque les chrétiens ont commencé à célébrer la résurrection de
Jésus-Christ, ils ont adopté les plus importants des symboles de la fertilité qui
marquait la fête de la résurrection de la nature. Par conséquent le jour de Pâques on
mange les œufs, les poules et les lapins. Mais
qu'est-ce sont les oeufs en chocolat? L'histoire
de friandises chocolatées de Pâques commence dans la Russie tsariste. Au XVIIIe siècle, en Europe de l'Est, les
Pâques étaient célébrée en donnant des œufs durs pour marquer l'arrivée d'une
saison prospère. Les tsars ont trouvé
un moyen d'affirmer leur supériorité de leur classe en commandant des œufs en
porcelaine, les œufs décorés avec des pierres précieuses et d'or qu’ils les ont
collectionés. Les oeufs Fabergé sont les plus cher
œufs décorés de la planète. Aujourd'hui,
il y en a seulement 42 dans le monde, vendus aux enchères à des prix
astronomiques. La mode des œufs
luxueusement décorées a atteint l'Occident dans le dix-neuvième siècle et un
suisse a inventé les oeufs en chocolat. Puis
vinrent les lapins en chocolat et des poulets. France et l'Allemagne contestent également
la primauté du premier oeuf en chocolat au début du XIXe siècle.
M-am intrebat ani de zile de ce oua si iepurasi la pasti, si acum stiu. Mersi.
RăspundețiȘtergereFinally I get an explanation on the rabbit and the eggs. Way to go Arina!
RăspundețiȘtergere