Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 2 martie 2013

Apocalipsă pe Marte


Cometa C/2013 A1 Siding Spring va ajunge în apropiere de planeta Marte în circa un an şi jumătate, adică pe data de 19 octombrie 2014. Conform estimărilor, cometa va traversa orbita planetei la o distanţă de 37 000 de km de centrul planetei. Astronomul amator Peter Mattison este de părere că dacă coliziunea va avea loc, atunci va avea efectul unei adevărate Apocalipse, astfel încât va dura mult timp până vom mai putea să vedem suprafaţa planetei din nou. 
Foto: Aşa se pare că va arăta momentul în care cometa va lovi planeta Marte
                                                                                                Sursă: NASA
Între timp au loc tot mai multe estimări cu privire la acest posibil eveniment. Marie Rådbo, astronom în cadrul
universităţii din Göteborg, declară că nu putem fi siguri dacă coliziunea va avea loc.

Mai mare decât cometa care se pare că a dus la extincţia dinozaurilor

Ar trebui să fim bucuroşi că Sidin Spring se îndreaptă spre Marte şi nu spre Pământ deoarece această cometă are un diametru de 50 de km, în timp ce asteroidul care se pare că a lovit Pământul acum 65 de milioane de ani şi a dus la dispariţia dinozaurilor şi a două treimi din toate vieţuitoarele de pe Terra ar fi avut un diametru de 10 km.
După coliziunea de acum 65 de milioane de ani ar fi avut loc o iarnă atomică, deoarece praful degajat în atmosferă a blocat razele soarelui să mai ajungă pe pământ, spune Marie Rådbo
Cu toate acestea, nu se va întâmpla acelaşi lucru pe Marte, deoarece gravitaţia scăzută presupune faptul că tot mai mult praf dispare în spaţiu.
Peter Mattisson, membru al uniunii astronomilor amatori din Stockholm a urmărit documentaţia privind această cometă din momentul în care a fost descoperită pe data de 3 ianuarie anul acesta. El este de părere că o eventuală coliziune va avea un impact global asupra planetei.  O presupusă coliziune va degaja destul praf astfel încât va acoperi întreaga planetă şi va bloca razele soarelui timp de mulţi ani, iar  craterul provocat va avea probabil 500 de km diametru. De asemenea, acesta este de părere că după un astfel de eveniment va dura o perioadă până când vom putea vedea suprafaţa planetei din nou de pe Terra.

Sateliţi sablaţi

Chiar dacă Sidin Spring nu va lovi planeta Marte, cu siguranţă va traversa orbita acesteia. Este greu de spus ce va însemna acest lucru, este de părere Marie Rådbo.
Când cometa Halley a traversat orbita planetei noastre nu s-a întâmplat nimic, cu toate că unii au băgat spaima în oameni.  
Peter Mattisson consideră că există riscul ca sateliţii din jurul planetei Marte să fie afectaţi deoarece cometa se va apropia foarte mult, iar coada cometei este formată din particule de praf şi are un diametru de 100 000 de km. De aceea, aceste particule pot nimeri şi afecta sateliţii. NASA va încerca probabil să ţină sateliţii pe partea opusă atunci când cometa va traversa orbita. În caz contrar, sateliţii vor fi sablaţi, deoarece coada cometei conţine multe roci de dimensiuni mici.

Va lăsa urme vizibile

Ultima dată când o cometă a lovit o planetă din sistemul nostru solar a fost atunci când cometa Shoemaker-Levy 9 a lovit planeta Jupiter în anul 1994. Cometa avea un diametru de „doar” 15 km. şi a dispărut în interiorul suprafeţei gazoase a planetei.
O eventuală coliziune cu planeta Marte va lăsa multe semne vizibile. Dacă cometa Sidin Spring va lovi planeta, o va face cu o putere de deflagraţie de 20 de miliarde de megatone, spre deosebire de cea mai puternică deflagraţie atomică care a avut o putere de deflagraţie de aproximativ 50 de megatone.
Ar trebui să fim bucuroşi că nu se va apropia de noi. Pe lângă aceasta, este o bună ocazie să putem afla mai multe despre comete, spune Marie Rådbo.

3 comentarii:

  1. E foarte interesant cand te gandesti ca e de 5 ori mai mare ca asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma intreb daca coliziunea dintre Marte si Sidin Spring va afecta Pamantul.Mi se pare un subiect foarte interesant si as vrea sa aflu parerile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mădălina- Foarte bună întrebarea! Am găsit date foarte interesante şi promitem să dăm răspunsul exact săptămâna viitoare. Vrem ca răspunsul să fie cât mai complet, de aceea cerem îngăduinţă să mai aşteptaţi câteva zile. Urmăriţi site-ul nostru, veţi afla multe lucruri interesante. Mulţumim!
    cu stimă,
    MMST

    RăspundețiȘtergere

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...