Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch På svenska

sâmbătă, 3 august 2013

Se reînvie Marea Moartă ! Este posibil acest miracol ?Nivelul Mării Moarte nu încetează să scadă şi, dacă nimic nu se va face, va dispărea până în 2050.
Marea Moartă ar putea să dispară până în 2050
De aceea s-a propus construirea unui canal pentru a aduce apă din Marea Roşie.
Proiectul ar permite în plus aducerea de apă potabilă într-o regiune vitregită. Dar riscurile ecologice sunt serioase. Se doreşte reînvierea Mării Moarte cu ajutorul unui canal de 180 de kilometri care să o lege de Marea Roşie. Pe hârtie, proiectul pare un miracol în Ţara Sfântă.
Şi se depun eforturi pentru ca să devină realitate. După ani de studii realizate de cabinetul inginerilor francezi Coyne et Bellier, filiala Tractebel a societăţii Groupe Suez, Banca Mondială a dat verdictul : operaţiunea este fezabilă. Pe hârtie, ideea este simplă. Nivelul Mării Moarte, situat la punctul cel mai jos din lume (- 420 metri), nu încetează să scadă. Ea a pierdut o treime din masa de apă în 20 de ani. Ba chiar marea este deja tăiată în două de o fâşie de pământ. Şi, dacă nu se face, de acum până în 2050, acest loc unic este ameninţat cu dispariţia. Soluţia imaginată ar consta din pomparea de apă în Marea Roşie la înălţimea portului iordanian Aqaba, pentru a o face să se reverse datorită canalului, de fapt o reţea de canalizare în mare parte subterană, în Marea Moartă. Proiectul ar costa 10 miliarde de dolari. În tabloul idilic al canalului subzistă însă şi umbre în privinţa echilibrului ecologic. Însăşi Banca Mondială a evocat mai multe pericole. Scurgeri din canalizare ar putea provoca infiltraţii de apă sărată în pânza freatică a regiunii semideşertice situată între cele două mări. În plus, apa pompată în Marea Roşie riscă să favorizeze proliferarea de alge în Marea Moartă, unde, până în prezent, nu creşte nimic din cauza unui conţinut de 32% de săruri minerale, faţă de media de 3% a celorlalte mări. Ecologiştii israelieni, iordanieni şi palestinieni se tem de faptul că pomparea apei din Iordan ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra mediului. Partizanii proiectului spun însă că, fără canal, există multe şanse ca, în curând, să nu mai existe echilibru ecologic de conservat, căci Marea Moartă va dispărea pentru totdeauna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

StatisticiDisplay Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Intraţi în comunitatea Minuni Mistere

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...