Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 26 noiembrie 2013

Ce trebuie să ştim despre Ibrahim Paşa



Mare vizir al Imperiului Otoman, sub domnia lui Suleyman (Soliman) Magnificul, Pargali Ibrahim Paşa s-a născut în 1493 la Parga (Epir, în Grecia de astăzi) şi era de origine greacă.

 A fost fiul unui marinar, răpit de piraţi şi vândut ca sclav unei femei din Manisa, care i-a asigurat o educaţie aleasă.
Era talentat la muzică şi a făcut studii în domeniu. Suleyman l-a cunoscut întâmplător pe când era prinţ şi sangeacbei la Manisa (vestul Anatoliei). L-a luat la palat şi între ei s-a înfiripat o mare prietenie, fiind de aceeaşi vârstă. Unii spun că tânărul grec i-ar fi salvat viaţa viitorului sultan. Când a luat tronul, Suleyman l-a luat cu el la Istanbul. La curtea otomană, Ibrahim a primit educaţie specială, devenind poliglot. Scriitorul român Vintilă Corbul arată în romanul său numit "Soliman şi Roxelana" că între Ibrahim şi Suleyman Magnificul ar fi existat o relaţie homosexuală. Totuşi, grecul a dovedit abilităţi remarcabile la tratativele economice şi în campaniile militare. A fost foarte repede promovat de Suleyman, încât el însuşi i-a cerut sultanului să nu îl înainteze atât de rapid în rang ca să nu trezească invidia şi duşmania celorlalţi viziri. Datorită modestiei lui, sultanul i-a jurat că nu va pune niciodată pe nimeni să-l ucidă în timpul domniei sale. În 1523, Suleyman l-a numit mare vizir în locul lui Piri Mehmed Paşa, funcţie pe care Favoritul a păstrat-o timp de 13 ani. În acest timp a fost supranumit Makbul Ibrahim Paşa ("Favoritul") şi s-a bucurat de o autoritate şi o influenţă cum numai puţini viziri au reuşit să dobândească. Ibrahim s-a căsătorit cu Hatice Sultan, sora lui Suleyman. Nunta a avut loc la palatul din Atmeydani şi a durat 15 zile. Ibrahim Paşa a dovedit tactici diplomatice uimitoare, fiind numit de diplomaţii veneţieni "Ibrahim Magnificul". A căzut totuşi în disgraţie în timpul unei campanii împotriva imperiului persan safavid după ce a comis imprudenţa de a-şi acorda titlul de "Sultan", ceea ce era considerat un grav afront adus lui Suleyman. 
Suleyman Magnificul
Unele surse spun însă că Ibrahim a fost o victimă a sultanei Hürrem (Roxelana), soţia lui Suleyman, care ar fi ţesut intrigi împotriva acestuia din cauză că îl suţinea pe Prinţul (Şehzade) Mustafa, fiul sultanului cu prima favorită, Mahidevran, pentru a moşteni tronul, şi nu pe unul dintre fiii ei. Marelui vizir de origine greacă i se scoseseră o sumedenie de bârfe care i-au umbrit faima, cum ar fi faptul că îi obliga pe slujitorii care îl spălau pe picoare să bea apa murdară din lighean. Se mai spune că, după ce Suleyman i-ar fi mărit venitul la 3 milioane de galbeni, acesta ar fi desconsiderat gestul, reproşându-i că i-a dat mai puţin decât înaintaşul său, Mehmed Paşa, i-a dăruit marelui vizir de atunci, adică 4 milioane de galbeni ! Ibrahim a fost ucis prin strangulare în noaptea de 14 spre 15 martie 1536. A fost chemat la palat de sultan pentru a serba iftar, după care a fost sugrumat de patru călăi muţi. Fiindcă se jurase că nu îl va ucide, Suleyman a cerut sfatul unui fetva (lider religios), care i-a permis să-şi încalce jurământul construind o moscheie în Istanbul. Mai târziu, sultanul a regretat execuţia Favoritului său, ceea ce reflectă poemele sale, chiar şi după 20 de ani. Ibrahim Paşa nu a apucat campania împotriva domnitorului Moldovei, Peru Rareş, care a fost condusă însuşi de Suleyman Magnificul în iulie 1538. Sultana Hatice a trăit între 1496-1538. A fost căstorită mai întâi cu İskender Paşa, apoi, după moartea acestuia, s-a măritat cu Ibrahim Paşa. Hatice şi Ibrahim au avut un fiu numit Sultanzade Osman şi o fiică, Huricihan Sultan. Ei au trăit în palatul lor, care astăzi este Muzeul de Artă Islamică din Istanbul. 
Palatul lui Ibrahim

actualmente Muzeul de Artă Islamică din Istanbul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...