Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 27 noiembrie 2013

Misterele „Olandei” din Caraibe şi ale lichiorului Curaçao

      Curaçao este o insulă cu o suprafaţă de aproximativ 444 km² situată în Caraibe. De pe data de 10 octobrie 2010, aceasta este o regiune autonomă a Regatului Olandez. 
      
      Înainte de asta, Curaçao era cea mai mare insulă a Antilelor Olandeze. Curaçao se alătură insulelor ABC
(Aruba, Bonaire, Curaçao) care din punct de vedere geografic aparţin de America de Sud.  Insula se află la o distanţă de 60 de km depărtare de continent .(la nord de Venezuela şi la nord-est de Columbia) În vestul insulei se află insula Aruba, care de asemenea până în anul 1986 aparţinea de Antilele Olandeze. La sud-est se află Micul Curaçao, o insulă nelocuită iubită de scufundători pe care se află doar un far. Altitudinea maximă de pe insulă este dată de muntele Sint-Christoffelberg.  Acesta are o înălţime de 375 de metri.        Insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao sunt numite insulele ABC din cauza literelor de început .
     Conform datelor furnizate la recensământul din 2008, pe insulă se află 140.749 de locuitori. Cea mai mare parte a populaţiei este concentrată în capitala Willemstad, respectiv în spaţiul urban în jurul  cartierului Schottegat din partea central-estică a insulei.
    Populaţia insulei Curaçao se caracterizează printr-o diversitate etnică. Majoritatea locuitorilor este formată din urmaşi ai sclavilor africani. 6 % dintre locuitori au origine neerlandeză. O mică parte a populaţiei este formată din urmaşi ai indienilor Arawak care au fost primii locuitori ai insulei. În secolul al XVII-lea, aceștia au fost alungați de către spanioli și portughezi în perioada Inchiziției. O altă parte a populaţiei este dată de către urmaşi ai evreilor de rit sefard.  

   O familie are în medie doi copii. Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 73 de ani, iar pentru femei de 77 de ani. Gradul de alfabetizare este ridicat. 96 % din populaţia sub 15 ani poate citi şi scrie.
Limba olandeză este limba oficială, însă la fel şi Papiamentu (o limbă creolă cu influenţe spaniole, portugheze, olandeze şi engleze) care este limba vorbită dominantă. Pe insulă mai sunt vorbite şi limbile spaniolă şi engleză.  
  Se ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte originea numelui Willemstad. Conform teoriei unui istoric, capitala a primit acest nume după guvernatorul William ΙΙ. Un alt istoric, care a pus bazele unui studiu amănunţit în acest sens , consideră că oraşul a fost numit după William ΙΙΙ, care în anul 1688 a devenit regele Angliei.
   Willemstad, capitala insulei este unul dintre cele mai bogate oraşe din lume în ceea ce priveşte cultura şi diversitatea. Oraşul se împarte în două cartiere, Punda şi Otrobanda, care sunt legate prin podul Regina Emma Pontoon. Ambele cartiere oferă turiştilor mărfuri fără taxe. Capitala are o populaţie de 135 000 de locuitori.
   Oraşul are în jur de 750 de clădiri istorice.  Multe dintre ele seamănă cu vestitele clădiri în stil olandez din Amsterdam, ceea ce îi conferă un farmec de oraş tipic neerlandez într-un cadru exotic.
   
   Dacă lumea cunoaşte mai puţin despre această insulă spectaculoasă, toată lumea cunoaşte faimosul lichior Curaçao.  Acesta este preparat din fructele unui soi de portocal care creşte numai pe această insulă. Istoria acestui fruct este foarte interesantă.  Când spaniolii au decoperit insula în anul 1499 au încercat să cultive portocali aduşi din peninsula Iberică. Pentru că citricii nu s-au adaptat la condiţiile de mediu şi fructele lor nu erau bune la gust, s-a renunţat la culturi. Mai târziu, portocalii s-au înmulţit în stare sălbatică. Cu timpul, s-a descoperit că în coaja lor se află uleiuri eterice cu o aromă deosebit de intensă. Astfel, fructele amărui şi-au găsit utilizarea la fabricarea unicului lichior din lume, Curaçao, care se bucură astăzi de faimă şi mare căutare în întreaga lume. Portocalii de pe insulă au devenit o specie aparte care a primit denumirea ştiinţifică Citrus aurantium currassuviensis.

Toată lumea se întreabă de unde apare culoarea albastră a celebrului lichior. Mai întâi trebuie să ştim că există mai multe culori de lichior Curaçao, roşu, verde, dar şi albastru,care este cel mai cunoscut. Culoarea albastră provine de la aditivi speciali cum ar fi Brillantblau FCF (E 133) şi Patentblau V (E 131)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...