Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 5 decembrie 2013

Povestea vieţii sfântului Nicolae

     Se apropie Moş Nicolae, o zi în care copiii cuminţi primesc cadouri în cizmele pregătite cu atenţie de către aceştia.

   Tradiţia se datorează unui episcop pe nume Nicolae originar din Myria.  Acesta a fost declarat sfânt şi
este sărbătorit pe data de 6 decembrie. Există foarte multe poveşti despre acest episcop conform cărora acesta a fost deosebit de milostiv şi a făcut foarte multe lucruri bune pentru copii.
  Episcopul Nicolae a trăit între secolele III şi IV într-o regiune care în prezent se află în Turcia. La prima vedere pare surprinzător faptul că un sfânt creştin a activat într-o regiune cu influenţe musulmane în prezent. Cu toatea acestea, nu trebuie să fie deloc surprinzător deoarece înainte ca această regiune să se afle sub influenţă musulmană, aceasta avea o populaţie dominant creştină.
  Sfântul Nicolae s-a născut în Lykia, actualmente aparţinând Turciei, între anii 280 şi 286 şi a murit în anul 351 în Myria (în prezent Kocademre, Turcia). Acesta a fost uns ca şi preot la vârsta de 19 ani de către unchiul său, episcop de Myra şi apoi ca stareţ la o mânăstrire din apropiere de oraşul său natal. Atunci când părinţii săi au murit din cauza ciumei, Nicolae le-a moştenit averea pe care a împărţit-o săracilor.
   După moartea unchiului său, acesta a mers în pelerinaj în Ţara Sfântă. La întoarcere, comunitatea l-a ales drept noul episcop. El s-a dovedit a fi destul de iscusit şi în acelaşi timp extraordinar de milostiv.
  Sfântul Nicolae a distrus templul păgân închinat zeiţei Diana/Artemis, care era considerată protectoarea marinarilor în localitatea de coastă Lykia . Templul acesteia din Myria era nespus de impozant. În timpul perioadei de persecutare a creştinilor din jurul anului 310, sfântul Nicolae a fost capturat şi torturat.
  În anul 325, acesta a luat parte la consiliul de la Nicea. Se spune că el a criticat cu vehemenţă doctrina falsă a arianismului.  Legenda spune că sfântul Nicolae i-ar fi dat o palmă lui Arie, susţinătorul acestei doctrine.
  Alte legende care îl au în prim plan pe sfântul Nicolae spun că acesta venea pe furiş prin coşurile caselor de oameni săraci pentru a pune bani în şosetele care erau atârnate pe sârmă pentru ca taţii să nu mai fie nevoiţi să-şi oblige fetele să se prostitueze.
  O altă legendă spune că sfântul Nicolae a salvat trei condamnaţi pe nedrept la moarte apărând în visul împăratului şi cerându-i să îi elibereze. Conform unei alte versiuni, acesta i-a salvat apucând sabia călăului.
 Se spune că Sfântul Nicolae a salvat trei pelerini care se aflau pe un vas ameninţat de furia mării. Acesta a preluat conducerea vasului, a liniştit marea şi a dus vasul în siguranţă în port.
 Cultul Sfântului Nicolae s-a dezvoltat aproximativ 200 de ani mai târziu, atunci când împăratul Iustinian a ridicat o biserică la Constantinopol în cinstea sa. Cultul s-a extins mai apoi în toată Grecia şi a ajuns după aceea şi în ţările slave.
 Sfântul Nicolae a devenit unul dintre cei mai iubiţi sfinţi prin intermediul numărului mare de legende care se leagă de acesta. Din majoritatea legendelor reiese milostenia ieşită din comun a acestuia.
 Cultul sfântului Nicolae a ajuns la Roma în secolul al VIII-lea. După aceea s-a extins din ce în ce mai mult în Europa de sud şi centrală.
 În aprilie 1087, picioarele sfântului Nicolae au fost furate de nişte aventurieri din Bari care au venit pe vase.  Aceştia au transportat rămăşiţele sfântului în oraşul său natal. Acolo, pe ruinele palatului guvernamental bizantin a fost ridicată basilica St. Nicolae, care a fost inaugurată în anul 1098 de către papa Urban al II-lea.
Sfântul Nicolae este considerat drept sfântul care ajută persoanele care au mari greutăţi. Din anul 1555 este menţionat drept aducătorul de daruri pentru copii. Acest lucru reiese din multe din legendele care îl au drept protagonist principal.
  În seara premergătoare zilei Sfântului Nicolae, copiii îşi curăţă cizmele sau şosetele şi le pun la uşă în speranţa că Moş Nicolae împreună cu ajutorul său, Ruprecht, îi vor vizita şi le vor pune dulciuri în ele.
Sfântul Nicolae este sfântul protector al: Rusiei, regiunii Lorena, oraşului Bari, copiilor, fetelor, fecioarelor, pompierilor, pelerinilor şi călătorilor, farmaciştilor, judecătorilor, avocaţilor, notarilor, brutarilor, morarilor, berarilor, producătorilor de parfumuri, pescarilor, constructorilor de poduri, ţăranilor, producătorilor de nasturi, căsniciilor fericite, celor ameninţaţi de furia apelor tulburate.

Citiţi la adresa de mai jos despre miracolele pe care le face şi astăzi Sfântul Nicolae- moaştele sale secretă o mană frumos mirositoare cu puteri uluitoare, iar mâna de la Bucureşti a vindecat cancerul
http://minunimisteresecreteleterrei.blogspot.ro/2011/12/mana-sfantului-nicolae-face-minuni.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...