Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 12 februarie 2014

5 profeţii împlinite înainte de 2014



Unele caracteristici ale societăţii moderne, de la crizele economice la febra de a cumpăra noi „gadget-uri”, demonstrează că părintele teoriei marxiste, Karl Marx, a avut dreptate în privinţa a cinci profeţii.
Revista “Rolling Stone” a reunit cinci caracteristici ale capitalismului contemporan prevestite de teoriile marxiste în urmă cu 150 de ani.
1.      Marea Recesiune (Natura haotică a capitalismului)
Spre deosebire de socialism, în care statul poate să controleze toate etapele de producţie şi distribuţie, piaţa liberă, potrivit materialismului istoric, este un sistem spontan şi haotic, predispus spre crize şi depresiuni economice. Deja au avut loc mari depresiuni în 1929 şi 2008, o dată cu prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA. Şi actualmente este o ameninţare cu o nouă recesiune globală.

2. . iPhone 5 (’Apetituri imaginare)
În urmă cu peste 100 de ani, Marx a avertizat despre tendinţa inerentă a capitalismului de a crea false necesităţi pentru creşterea producţiei. Astfel, consumatorul doreşte produse cu puţină utilitate, dar foarte scumpe şi ajunge să devină “sclav al capriciilor inumane, nenaturale şi imaginare”. Un exemplu de acest fel ar putea să fie iPhone-urile de ultimă generaţie, de care nu este nevoie, fiindcă există deja “gadjet-.uri" asemănătoare care funcţionează perfect.

3.      Globalizarea capitalismului 
Potrivit teoriei marxiste, natura expansionistă a capitalismului îl obligă să se propage pe întreaga planetă în căutarea sa neîncetată de noi preţuri, resurse naturale şi mână de lucru ieftină. Deja în 1848 Karl Marx a descris principalele caracteristici ale globalizării moderne agresive conduse şi controlate de organisme supranaţionale cum ar fi FMI care « trebuie să-şi facă peste tot cuib, să se stabilească în toate părţile, să stabilească în toate părţile conexiuni” pentru a-şi prelungi existenţa.
4. Monopoluri
      Spre deosebire de teoria economică ce postulează autoreglarea pieţei, Marx susţinea că puterea economică şi financiară se va concentra în mari corporaţii care vor absorbi sau îi vor expulza pe micii producători independenţi preluând controlul pieţei mondiale. Ipoteza este validă pentru descrierea societăţii actuale în care giganţii monopolizează toate zonele economice, de la domeniul bancar la înalta tehnologie.

5. Salarii mici, câştiguri enorme (“armata industrială de rezervă”)
Angajatorii pot să menţină salariile scăzute datorită “armatei industriale de rezervă”, adică a marelui număr de şomeri permanent. Acest lucru este mai posibil în perioadele de recesiune, când creşte numărul şomerilor, fără a influenţa semnificativ imensele beneficii ale marilor firme, fiindcă  lucrătorii, care se tem că îşi pierd slujbele, se mulţumesc cu salarii mici şi suportă condiţii grele de muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...