Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 15 martie 2014

Dispariţiile misterioase de avioane din istorie


Dispariţia fără urmă a avionului care făcea o cursă între Kuala Lumpur şi Beijing, sâmbăta trcută, a provocat un şoc în întreaga lume. Numai că nu este prima oară când astfel de tragedii se produc. În urmă cu 11 ani, un Boieng 727 a dispărut în Angola. În 1945, cinci bombardiere navale au dispărut pe coastele Floridei, fără să mai fie văzute vreodată. Iată cele mai misterioase dispariţii de avioane din istorie.
2014: Malaysia Airlines Flight 370
Boeingul
777 a dispărut sâmbătă, 8 martie, la circa o oră după ce a zburat din capitala malaysiană spre Beijing. Soarta celor 239 de pasageri de la bord rămâne necunoscută, în pofida eforturilor uriaşe depuse de a afla vreun indiciu privitor la cele întâmplate cu ei.
2009: Air France Flight 447

Airbusul A330 a decolat de la Rio de Janeiro spre Paris la 31 mai 2009. După câteva ore, în timp ce traversa Atlanticul, turnul de control i-a pierdut urma. Au trecut aproape doi ani până ce o parte din epavă, în majoritate cadavre şi cutiile negre, au fost recuperate. Toţi cei 228 de oameni de la bord au murit. În 2012, autorităţile franceze au ajuns la concluzia că sistemul folosit pentru determinarea vitezei aerului a fost perturbat de cristale de gheaţă, provocând deconectarea pilotului automat. Avionul s-a prăbuşit în ocean.
2003: Boeing 727

Un Boeing 727 a dispărut în capitala Angolei, Luanda. Avionul decolase de pe aeroportul Quatro de Fevereiro la 25 mai 2003, îndreptându-se spre Burkina Faso. A plecat cu luminile stinse şi dispozitivul de recepţie-transmisie automată defect. Există relatări contradictorii privitoare la numărul pasagerilor de la bord, însă între aceştia se număra inginerul de zbor Ben Charles Padilla. Unii spun că se afla numai el, alţii zic că mai erau alţi trei oameni. De atunci nu s-a mai auzit nimic de avion.
1999: EgyptAir Flight 990

În urmă cu 15 ani, EgyptAir Flight 990 a făcut o coborâre bruscă de circa 4.267 metri în 36 de secunde. Boeingul 767, în drum spre Cairo, de la New York, s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic în zona coastelor Massachusetts-ului. Deşi rămăşiţele sale au fost găsite, speculaţiile privitoare la tragedia care a avut loc în octombrie 1999, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 217 oameni, rămân. Teoriile includ o posibilă sinucidere a pilotului sau a copilotului, poveşti privitoare la o luptă haotică pentru control în cabină. Egiptul a spus că a fost o defecţiune mecanică. O aripă a avionului care efectua zborul TWA Flight 800 a fost descoperită plutind în Atlantic în largul Long Island, New York, în iulie 1996.
1996: TWA Flight 800

Avionul care se îndrepta spre Roma, cu escală la Paris, a explodat în aer după ce a decolat din New York. 230 de oameni care se aflau la bord au fost ucişi. Martorii au văzut o minge de foc pe cer, ducând la suspiciunea că teroriştii ar fi lovit aeronava cu o rachetă. Alţii cred că a avut loc un impact cu un meteor. The National Transportation Safety Board a ajuns la concluzia că explozia ar fi fost cauzată de un scurtcircuit electric care ar fi detonat rezorvorul de combustibil. Boeingul 747 s-a rupt în bucăţi în apele din largurile Long Island. În ciuda acestor explicaţii, teoriile conspiraţiei abundă încă.
1947: British Stardust

În urmă cu 67 de ani, un avion britanic a dispărut în Anzii Argentinei după ce a decolat din Buenos Aires îndreptându-se spre Chile. Căutările aparatului de zbor numit Stardust au eşuat şi nu s-a ştiut nimic despre acesta peste 50 de ani. Teoriile conspiraţiei au explodat. Însă tot ce s-a spus, inclusiv dându-se vina pe extratereştri, a fost anulat în 2000, când apava avionului a fost descoperită într-un gheţar. Prăbuşirea de la 2 august 1947 a ucis 11 oameni. Ultimul cod morse transmis de Stardust a fost STENDEC, al cărui înţeles a rămas şi astăzi un mister.
1945: Flight 19 Navy bombers


Zborul19 nu se referă la un singur avion, ci la cinci bombardiere navale dispărute în zona coastelor Floridei la 5 decembrie 1945. Un instructor de zbor pilota un avion şi piloţi calificaţi cu 350-400 de ore de zbor erau în celelalte.  Transmisiile radio arată că instructorul s-a pierdut când busolele nu au mai funcţionat. Contactul radio s-a pierdut înainte ca această problemă să fie depistată. Nici o urmă de avioane nu s-a găsit vreodată. Un avion care a fost trimis în căutarea Zborului 19 a dispărut de asemenea fără urmă, sporind misterul. S-a spus că toate aeronavele au pierit în zona cunoscută drept Triunghiul Bermudelor.
------------------------------------------------------
Un avion Royal Air Force s-a prăbuşit în nisipurile Saharei egipetene la 28 iunie 1942. epava a fost găsită abia în 2012.

1937: Amelia Earhart

Dispariţia Ameliei Earhart este posibil cel mai mare mister aviatic din istorie. Aviatoarea efectua cel mai ambiţios zbor al său, în 1937, în avionul Lockheed Electra, cu scopul de a deveni prima femeie care zboară în întreaga lume. Când îi mai rămăseseră 11.265 kilometri, a făcut o ambiţioasă aterizare în insula Howland din mijlocul Oceanului Pacific. Tranmisiile ei au rămas neclare şi ultimul mesaj radio inteligibil a fost: “Mergem spre nord şi sud”. După ce s-au cheltuit 4 milioane de dolari şi s-au scotocit 647.497 kilomtetri pătraţi din ocean căutările Ameliei au fost oprite. Multe teorii s-au emis, dar soarta aviatoarei şi a navigatorului Fred Noonan, care o însoţea, a rămas necunoscută şi astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...