Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 29 septembrie 2014

Erdogan se mută în propriul său Versailles

Potrivit publicaţiei germane „Die Welt“, noua reşedinţă a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan iese în evidenţă prin arhitectura sa pompoasă. 
1000 de camere: O fotografie din avion a impunătorului palat prezidenţial care este construit la Ankara
Clădirea este menită a fi un simbol al puterii „Noului stat turc“ şi a preşedintelui său.

Dacă ar fi în viaţă, regele soare al Franţei, Ludovic al IV-lea ar dori mai degrabă să fie şeful statului turc decât al celui francez. Rar mai vezi o clădire care să exprime atât de clar puterea şefului statului precum noua reşedinţă a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. « Sultanul » turc şi-a construit un palat care are mesajul « Statul sunt eu ».
Preşedintele Turciei, Erdogan
 Desigur că un alt exemplu de clădire pompoasă destinată iniţial ca reşedinţă prezidenţială este Casa Poporului care a fost construită de către dictatorul Nicolae Ceauşescu. Cu toate acestea, Ceauşescu nu a mai apucat să se bucure de ea, el fiind executat înainte de finalizarea lucrărilor. Spre deosebire de Casa Poporului, însă,  care are 3000 de camere, reşedinţa preşedintelui Turciei are un număr relativ modest de 1000 de camere.
Palatul poartă numele Aksaray, în traducere, palatul alb şi pur. Aşadar, este un loc al virtuţii în ciuda acuzaţiilor de corupţie aduse la adresa guvernului şi ocazionalelor violenţe împotriva criticilor regimului. Poza care arată măreţia noii reşedinţe a preşedintelui Turciei a fost publicată de către cotidianul turcesc Gazeteport.
Singurul defect al clădirii este dat de faptul că este construită fără autorizaţe pe un teren unde se află fortul Atatürk, aflat pe lista monumentelor ocrotite, terenul fiind protejat prin legea protecţiei mediului. Chiar şi această încălcare a legii este de natură simbolică, indicând faptul că Erdogan este singurul care se află deasupra legii. După ce nenumărate instanţe judecătoreşti au cerut întreruperea lucrărilor de construcţie, Erdogan a spus neimpresionat următoarele: „Dacă veţi încerca să demolaţi clădirea, eu voi inaugura mai devreme clădirea şi mă voi muta acolo“.
Lucrările de construcţie au fost demarate în anul 2011 atunci când Erdogan încă mai era prim-ministru. Dacă Erdogan nu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale împotriva aşteptărilor, acesta tot s-ar fi mutat chiar şi din postura de prim-ministru în palat.
Şeful statului turc care conform constituţiei nu ar trebui să dispună de o putere mai mare ca şi primul ministru, va fi mult mai protejat în acest palat decât primul-ministru Ahmet Davutoglu.
După cum se aude, Aksaray va fi rezistent la atacurile cu arme biologice sau chimice. Nu este clar, însă, dacă Erdogan este protejat aici şi de telekinezie. Consilierul lui Erdogan este de părere că, forţele malefice vor încerca să îl asasineze prin puterea minţii.
Potrivit zvonurilor, Erdogan nu va folosi toate camerele în scop personal. În palat vor fi construite şi diverse birouri din care să poată fi guvernată ţara. Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât conform constituţiei, preşedintele nu trebuie să aibă nicio putere în această direcţie. Desigur, că Erdogan nu se lasă oprit de aceste detalii. Acesta susţine că prin mărinimia sa s-a oferit să îl “ajute mereu“ pe primul-ministru să guverneze ţara.
În ceea ce priveşte stilul, palatul va arăta, potrivit spuselor lui Erdogan, că Ankara este o capitală selgiucidă. Din punct de vedere istoric, este o mare prostie, deoarece vechii selgiucizi, strămoşii otomanilor niciodată nu au fost conduşi din Ankara.
Primarul oraşului Ankara, Mehli Gökcek, un apropiat al lui Erdogan, a declarat că istoria oraşului începe cu  partidul AKP. Această declaraţie este o nimica toată pe lângă încercările constante ale partidului de a modifica istoria oraşului Ankara.

Inaugurarea clădirii este programată pe data de 29 octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...