Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Atacul de la Paris a fost prezis


În episodul XIX din primul sezon al serialului “The Good Wife” (Soţia perfectă), din 2009, numit “Bomba”, se abordează un caz similar cu atacul împotriva revistei satirice franceze "Charlie Hebdo".
Este vorba
de publicarea unei caricaturi cu Mahomed într-un ziar, unde are loc un atac. În episod se abordează chestiuni privitoare la libertatea de exprimare, dar şi respectul faţă de religie. Ziarele şi agenţiile serioase de ştiri, cum ar fi New York Times, Reuters si Associated Press, au ales să nu publice imagini cu caricaturi din Charlie Hebdo, explicand că regulile interne le interzic să publice imagini ce lezează sensibilitatea religioasă a cititorilor. Scriitorul Andrei Pleşu, fost ministru de Externe, a spus pentru RFI că atacul terorist de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo le va da apă la moară celor care vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului, dar şi celor care cunosc superficial Islamul. Andrei Pleşu mai crede că "sunt lucruri de care e bine să nu te atingi cu atâta nonşalanţă... Ceea ce însă sunt sigur e că atunci când ştii că pe lume există asemenea fanatici, e lipsit de înţelepciune să îi provoci, jucându-te cu simbolurile lor, ca şi cum ai juca popice. Libertatea de expresie nu e libertatea să-ţi pui poalele-n cap şi să-ţi baţi joc de alţii. Există limite, care ţin şi de civilizaţie şi de cultură şi de bună cuviinţă şi de civilizaţie interioară, până la urmă. Aşa, putem să luăm peste picior orice, cu riscurile care, iată, apar. Eu nu spun că e normal să reacţionezi cu gloanţe la bezmeticeala unor oameni care se distrează pe socoteala unor tradiţii, dar nici nu-i normal să tratezi cu atâta frivolitate lucruri care adună în jurul lor respectul şi viaţa spirituală a unor întregi comunităţi.". Mai multe amănunte la adresa: (http://www.rfi.ro/stiri-politica-54835-andrei-plesu-rfi-atacul-paris-este-un-gest-absolut-incalificabil-efecte). Graficianul Eugen Mihăescu scrie pentru site-ul Cotidianul.ro : « Pentru nişte caricaturi de prost gust au pierit atâţia oameni! Meritau porcăriile astea o asemenea tragedie? »(mai multe amănunte la adresa : http://www.cotidianul.ro/dumneavoastra-ati-publica-asemenea-desene-254516/. Totuşi, nu pot fi solidar cu redacţia unui ziar care batjocoreşte orice este moral şi cuviincios, care-şi pretinde dreptul de a ironiza pe oricine şi oricum, şi de a leza sentimentele religioase ale cuiva. Caricaturile cu Mohamed sunt mai blânde decât mizeriile pe care „marii” caricaturişti le-au adus la adresa Maicii Domnului, a Domnului Iisus Hristos și a Duhului Sfânt”, găsiţi scris la adresa:
http://ortodoxiatinerilor.ro/probleme-globale/20839-dumnezeu-nu-ingaduie-nesfarsit-batjocorirea-aproapelui-zilnic
Şi într-adevăr, caricaturile batjocoritoare la adresa lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Fecioara Maria şi mai ales Duhul Sfânt sunt inadmisibile pentru bunul simţ şi respectul faţă de tot ceea ce este sacru în noi înşine şi în infinit la fel cum este inadmisibilă orice crimă. (Odette Popescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...