Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 19 martie 2015

Ce trebuie să știți despre eclipsa din ziua de 20 martie

Mâine, soarele de pe cer va fi acoperit deoarece va avea loc o eclipsă de soare.
 Soarele va fi acoperit deoarece luna se va poziționa fix între Pământ și Soare. Fiindcă astrul
nostru central este de 400 de ori mai departe de Pământ decât Luna, soarele poate fi acoperit cu precizie. În România, eclipsa va fi doar parțială. Soarele va fi acoperit în proporție de 55 la sută. O eclipsă totală are loc doar pe insula Spitzbergen și în Insulele Feroe din nordul Oceanului Atlantic.
Cu cât ne aflăm mai în nord, cu atât mai acoperit va fi soarele și cu cât ne aflăm mai în vest, cu atât mai devreme va trebui să ne uităm pe cer. Indiferent dacă cerul va fi înnorat, tot ne vom da seama că a avut loc o eclipsă.
Experții ne avertizează să nu ne uităm direct în soare. Cei care fac asta riscă să li se afecteze vederea, chiar și să orbească. Este indicat să purtăm niște ochelari protectori speciali care să fie certificați. Astfel de ochelari pot fi achiziționați în magazinele de optică. Niște ochelari obișnuiți de soare nu sunt de ajuns. Nu se recomandă să ne uităm cu un binoclu sau telescop la soare deoarece se formează radiații care pot arde retina.
Nu este adevărat că este periculos se zbori cu avionul în timpul eclipsei. Dimpotrivă, în timpul unui zbor transatlantic veți avea un loc mult mai bun de unde să puteți vedea eclipsa.
Dispozitivele electronice nu vor fi afectate în timpul eclipsei. În general, ar trebui să funcționeze mai bine în această perioadă deoarece furtunile magnetice solare vor fi blocate de către Lună.
Eclipsa poate provoca accidente. Dacă vă aflați la volan în timpul eclipsei, încercați să nu fiți distrași și în niciun caz să nu conduceți purtând ochelari speciali de protecție solară, deoarece vederea nu este foarte bună.
Din cauza cantității ridicate de energie solară (26 sută de curent ecologic produs), la începutul eclipsei de soare va avea loc o scădere a cantității de energie solară înmagazinată. Cea mai mare problemă va fi atunci când cantitatea de energie solară va crește brusc după ce soarele va străluci din nou în proporție de 100 la sută. Va exista pericolul ca rețelele de curent electric să devină instabile, însă, deoarece niciodată nu a mai avut loc o astfel de sitiuație până acum, nimeni nu știe exact ce se va întâmpla.
Următoarea eclipsă de soare asemănătoare cu cea de la 20 martie va avea loc în anul 2026. Următoarea eclipsă de lună va putea fi admirată deja pe 28 septembrie.
O eclipsă de soare presupune setări excepționale. Cine vrea să facă poze bune trebuie să se pregătească. În primul rând este nevoie de o folie de protecție solară(cum ar fi ND 5.0) ce costă în jur de 30 de euro, care se lipește pe lentilă. De asemenea, se recomandă achiziționarea unui stativ pentru a nu se mișca obiectivul. Atunci când faceți poză trebuie dezactivată focalizarea automata și să întreptați obiectivul direct înspre Soare. Cu un telefon nu aveți nicio șansă să faceți o poză bună chiar dacă vă puneți o folie de protecție solară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...